130530142_ABFweb
130530142_ABFweb

Vier paarden gestorven aan Rhinopneumonie in België

Nieuws

In België zijn de afgelopen dagen vier paarden gestorven aan het dodelijke virus Rhinopneumonie. Dit gebeurde op manege Allius in Alken. Deze manege zal hoe dan ook tot eind maart gesloten blijven. Andere maneges houden uit voorzorg hun paarden op stal, zo meldt Het Belang van Limburg.


Het rhinovirus is een virus dat de luchtwegen bij de dieren aantast. In zijn hevigste vorm tast het virus de luchtwegen en het zenuwstelsel van de dieren aan. Voor mensen is het virus ongevaarlijk.

Zeldzaam


Zo’n tien jaar geleden werd de Belgische provincie ook al eens door het virus getroffen, met veel dode paarden tot gevolg. ‘Tot dan maakte de ziekte heel wat slachtoffers, maar ondertussen zijn de gevallen erg zeldzaam, dankzij een goede preventie en de nodige vaccinaties’, vertelde veearts Gert Steegmans uit Alken eerder deze week in de krant Het Belang van Limburg.

Maatregelen


Toch zijn er nu vier paarden overleden. Marleen Heleven, voorzitter van manege Allius, legt uit: “Zo’n twee weken geleden hebben we ontdekt dat vier paarden mogelijke symptomen van het virus vertoonden. We hebben de manege toen uit voorzorg gesloten en de Valentijnsjumping van dit weekend werd afgelast. Intussen hebben we al vier sterfgevallen. Dat is heel erg, zeker voor de mensen die hun paardje verliezen. Iedereen leeft enorm met hen mee. Maar wij kunnen er eigenlijk helemaal niets aan doen. Het virus is vermoedelijk naar binnen gebracht door iemand met een heel ziek paard. We hebben alle mogelijke maatregelen genomen. Zo mag geen enkel paard nog naar binnen of naar buiten. Daarnaast controleren we de dieren meermaals per dag.”

Besmettelijk


Het rhinovirus is erg besmettelijk. De angst zit er dus goed in op de manege. “We komen elke keer met een bang hartje naar de manege”, vertelt Heleven. “De paarden staan in één grote stal dus elk paard kan ziek worden.”

Klik hier voor een videoreportage van Het Belang van Limburg.
Lees hier meer informatie over het rhinovirus.

Bron: Het Belang van Limburg