supplement poeder
supplement poeder

Tips voor het kiezen van de juiste voedingssupplementen

Nieuws

Voedingssupplementen voor paarden: het aanbod is tegenwoordig enorm. In ruitersportzaken en op internet vind je voor ieder kwaaltje een middeltje en als dat niet werkt, zijn er nog minstens drie alternatieven. Het lijkt soms alsof je paard niet zonder zou kunnen, maar dat is zeker niet altijd het geval. Ruwvoer is voor ieder paard onmisbaar, vaak aangevuld met krachtvoer. Als gebleken is dat extra supplementen voor jouw paard wel een goede toevoeging zijn, moet je nog een keuze maken uit het enorme aanbod. Equinews geeft vier tips waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste voedingssupplementen voor je paard.

 • Overleg eerst met je dierenarts


  Voor je je paard een bepaald supplement geeft omdat je denkt dat hij het nodig heeft, is het slim om eerst met je dierenarts of voedingsdeskundige te overleggen of dit verstandig is. Die kan vaak beter inschatten of het product inderdaad een goede toevoeging op het bestaande dieet is. Bovendien weet een dierenarts of voedingsdeskundige ook of er bij jouw paard misschien specifieke redenen zijn om een bepaald supplement juist wel of juist niet te geven.


 • Doe research voor je iets koopt


  Controleer altijd voordat je een supplement koopt van welke fabrikant het komt, wat de werkzame stoffen zijn en wat bijvoorbeeld de ervaring van anderen met dit product is. Met andere woorden: weet wat je koopt. Als je helemaal niets kunt vinden over een bepaald product, is het misschien niet zo betrouwbaar. Let vooral goed op als je online bestelt.


 • Wees open en eerlijk over wat je je paard geeft


  Omdat de combinatie van sommige supplementen de werking (negatief) kan beïnvloeden, is het belangrijk dat je dierenarts precies weet wat jouw paard naast zijn ruw- en krachtvoer te eten krijgt. Wees hier dus altijd eerlijk over en vergeet niet te vertellen dat je je paard af en toe ook wat extra magnesium of selenium geeft, ook al is het geen onderdeel van zijn vaste dieet. Voor je dierenarts is dit hele belangrijke informatie, als hij bijvoorbeeld een behandelplan voor je paard opstelt.


 • Volg de gebruiksaanwijzing en evalueer


  Voor een optimale werking van een supplement is het belangrijk je te houden aan de gebruiksaanwijzing en dosering die op de verpakking staat, tenzij je dierenarts iets anders adviseert. De dosering is meestal afhankelijk van de leeftijd en het gewicht van je paard. Soms merk je (vrijwel) direct verschil, terwijl de werking bij andere supplementen misschien pas na een tijdje begint. Het kan natuurlijk ook zijn een dat een supplement bij jouw paard niet aanslaat. Dan is het verstandig om in overleg met je dierenarts een alternatief te proberen.


Lees meer over voedingssupplementen bij paarden:
Het nut van supplementen
Supplementen: wel of niet?

Bron: Equinews/Bitmagazine