141125123_ABFweb
141125123_ABFweb

Rhinopneumonie in België: een update

Nieuws

Eerder deze week was er al het nieuws dat er in België vier paarden zijn gestorven aan het dodelijke virus rhinopneumonie. Het Equi Focus Point Belgium (EFPB) heeft inmiddels de resultaten van het onderzoek dat op de stal in het Belgische Alken is uitgevoerd bekendgemaakt en het blijkt inderdaad te gaan om rhinopneumonie.Geen verdere maatregelen nodig


Deze officiële bevestiging betekent niet dat er extra veiligheidsmaatregelen genomen moeten worden of dat er meer reden is voor paardenhouders om zich zorgen te maken. Momenteel staan er nog zeven paarden met koorts op het bedrijf in Alken, dat sinds de uitbraak is gesloten. Aangezien rhino zich verspreidt door direct contact (al dan niet via een tussenweg, bijvoorbeeld via mensen of borstels) en slechts in zeer beperkte mate via de lucht, zijn verdere maatregelen buiten een strikte quarantaine op dit moment niet nodig, meldt het Vlaams Paardenloket.

Toch heeft Stoeterij Zangersheide in Lanaken, niet ver van de plaats Alken, haar programma voor komend weekend iets aangepast. De open dagen en de hengstenpresentatie van Stoeterij Zangersheide op zaterdag 21 en zondag 22 februari gaan gewoon door. Zangersheide heeft besloten om de voorjaarshengstenkeuring uit te stellen; deze wordt nu gehouden in het paasweekend op 3, 4 en 5 april en valt dus samen met de Z-Tour.

Lees hier meer informatie over het rhinovirus.

Bron: Horses/Vlaams Paardenloket