oog detail schimmel
oog detail schimmel

Vijfde paard overleden aan Rhino in België

Nieuws

Gisteren is een vijfde paard aan rhino gestorven bij manege Allius in het Belgische Alken. Alle vijf de dieren stierven door een agressieve vorm van het rhinovirus. Dat veroorzaakt verlamming. Minstens drie springwedstrijden van dit weekend zijn afgelast. De meeste maneges transporteren hun dieren ook niet. Alle dierenartsen in België zijn gewaarschuwd over de uitbraak van het virus in Alken.


Zo’n tien jaar geleden deed het virus al tientallen Limburgse maneges tijdelijk de deuren sluiten. Destijds stierven er heel wat paarden. Gevreesd wordt dat het virus nu weer vrij spel heeft. Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat de manege in Alken wel degelijk kampt met het rhinovirus. De dierenarts van manege Allius liet al vijf paarden inslapen wegens paralyse, een vorm van rhinopneumonie waarbij het dier stuiptrekkingen vertoont. Op dit moment hebben nog eens vijf van de overgebleven 31 paarden koorts.

Bij manege Allius zijn ze er van overtuigd dat een ruiter enkele weken geleden een ziek paard meebracht en andere paarden besmette. Maar waar dat bewuste paard is, lijkt niemand te weten. Er zou ook al een paard aan het rhinovirus overleden zijn in West-Vlaanderen, maar dat kon niemand gisteren bevestigen. De manege blijft zeker tot eind maart dicht.

Lees hier een eerder gepubliceerd bericht over wat te doen bij Rhino.


Bron: Belang van België