Ezel
Ezel

Deken voor ezels op paardenmarkt voortaan verplicht

Nieuws

Eyes on Animals heeft een evaluatie gehad met de partijen die het Protocol Welzijn Paardenmarkten hebben opgesteld, schrijven ze op hun site. Afgesproken is dat de 5 grootste Nederlandse paardenmarkten bij slecht weer eigenaars van ezels gaan verplichten hun dieren met een regendeken te beschermen.


Heikel discussiepunt was de huisregel “trekpaarden met gecoupeerde staarten worden geweerd”. Na een jarenlang gedoogbeleid en een opstootje met trekpaardenhandelaren op de Hedelse paardenmarkt eind 2014 waarbij inspecteurs van Eyes on Animals bedreigd werden, gaan de paardenmarkten nu juridisch advies inwinnen over hoe en of deze huisregel succesvol te handhaven is.

De grootste Nederlandse paardenmarkten - Hedel, Zuidlaren, Elst, Bemmel en Barneveld - hebben met de Sectorraad Paarden, de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde en de Dierenbescherming afgesproken om een groot aantal “eigen huisregels” te handhaven, zoals toezicht van dierenartsen, aanbod van water en hooi, terugdringen van geluidsoverlast enzovoorts. Dit was hard nodig: zo hebben Eyes on Animals-inspecteurs toen zij in 2010 bijvoorbeeld voor het eerst de paardenmarkt in Hedel bezochten vele mishandelingen gedocumenteerd. Sindsdien is gelukkig veel verbeterd en Eyes on Animals is jaar in jaar uit na bezoeken aan paardenmarkten steeds in overleg getreden en gebleven over welzijnsverbeteringen.

Jarenlang gedoogbeleid heeft verkeerde verwachtingen gewekt


Donderdagmiddag 12 februari is een pittige discussie gevoerd over het toelaten van trekpaarden met gecoupeerde staarten op de paardenmarkten. Wettelijk is het Nederlandse coupeerverbod moeilijk te handhaven omdat Nederlandse paarden in Frankrijk, waar het wel legaal is, kunnen worden gecoupeerd. Paardenmarktorganisaties spelen een belangrijke rol om deze ongewenste ingreep te ontmoedigen doordat zij in 2011 hebben afgesproken in het Protocol om gecoupeerde trekpaarden te weren. Echter: Eyes on Animals constateert al jaren tot grote ergernis dat deze huisregel in de praktijk niet wordt nageleefd. Afgelopen november 2014, toen de Hedel-organisatie als enige paardenmarktorganisatie eindelijk de moed had om eigenaars van gecoupeerde trekpaarden te vragen te vertrekken, ontstond een zeer explosieve situatie waarbij enkele handelaren Eyes on Animals-inspecteurs bedreigden (zie verslag). Uit veiligheidsoverwegingen is toen besloten deze handelaren toch maar met hun paarden te laten staan op de markt. Eyes on Animals vindt dat de gezamenlijke marktorganisaties door hun jarenlange gedoogbeleid verkeerde verwachtingen hebben gewekt. Bovendien mag het niet zo zijn dat een kleine minderheid van de handelaren door dreigende agressie erin slaagt om de huisregels te negeren.

Angst voor aanklacht van Trekpaardenvereniging


Tijdens het Protocol-overleg leek het eerst alsof deze groep handelaren succes zou boeken. De NVWA bevestigde nogmaals wettelijk niet op te kunnen tegen deze paarden wanneer er een attest van ‘medische noodzaak’ bij zit of een verklaring dat het couperen in Frankrijk is gebeurd. Frits Hoogeveld van de Elster paardenmarkt deed een voorstel om deze huisregel te aan te passen. Grootste reden hiervoor bleek de angst voor een dreigement van Harm van Rossum van de Nederlandse Trekpaardenvereniging (die overigens officieel het coupeerverbod steunt) om een zaak aan te spannen bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven omdat het niet-toelaten van trekpaarden met gecoupeerde staarten in strijd zou zijn met het vrijehandelsverkeer. Eyes on Animals riep de paardenmarkten op moed te tonen en deze ethische keuze overeind te houden. Gelukkig werd Eyes on Animals gesteund door de Dierenbescherming, de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) en ook door de Sectorraad Paarden. Afgesproken is dat de paardenmarktorganisaties juridisch advies gaan inwinnen om er zeker van te zijn dat zij in hun recht staan om deze huisregel te handhaven.

Doorbraak: Ezels krijgen bescherming met regendekens


Zeer positief aan deze bijeenkomst is dat alle marktorganisaties akkoord zijn om ezels te beschermen tegen (zeer) regenachtig en koud weer. Eyes on Animals heeft al meermalen aangekaart dat de vacht van een ezel niet bestand is tegen de regen en dat zij dan extra lijden. Bij slecht weer gaan de marktorganisaties eigenaren van ezels voortaan verplichten om hun dieren een regendek op te doen. Als zij dit niet bij hebben, dienen ze dat ter plekke te kopen bij de marktorganisatie. Als ze dit weigeren, worden hun dieren van de markt afgehaald en op een beschutte plek gezet.

Bron: Eyes on Animals