120501208_ABFweb (2)
120501208_ABFweb (2)

Tip Bianca Schoenmakers: rijd secuur tussen de hindernissen

Nieuws

Elke week krijg je een tip van een deskundige. Deze week is de tip afkomstig van springamazone en Bit-blogger Bianca Schoenmakers.

[caption id=”attachment_31989” align=”alignright” width=”224”] Bianca Schoenmakers[/caption]

“Ik wil het graag hebben over veelgemaakte fouten door beginnende springruiters. Je ziet vaak dat zij niet secuur genoeg rijden: niet in het midden springen, schuin op de sprong afrijden, ritmeverlies, slechte balans, etcetera. Dit zijn heel simpele dingen om te verbeteren en als dat voor elkaar is zul je een beter parcours rijden.

Alles vergeten


Ruiters rijden de dressuurproeven meestal heel secuur en perfect, maar zodra er een hindernis in beeld komt vergeten ze alles. Er wordt ineens wild naar de hindernis gestuurd en de houding en zit wordt verwaarloosd. Dit zie ik ook veel met lesgeven; als de ruiters een kruisje zien wordt de pony in galop gejaagd en wordt er naar het kruisje geraced. Dit komt door enthousiasme en een stukje spanning. Er wordt alleen nog maar aan de hindernis gedacht.

Balans van ruiter


Werk als eerst aan de balans van de ruiter. De ruiter moet de verlichte zit goed beheersen. Oefen dit eerst zonder hindernis, in draf en galop. Het is heel belangrijk dat je zonder hindernis al netjes verlicht kunt zitten, want als het dan al niet lukt dan lukt het op de sprong zeker niet. Daar werk ik veel aan met leerlingen. Je ziet vaak een stoelzit: het zitvlak is te ver naar achteren, de benen te veel naar voren en lichtrijden door zich aan de teugels omhoog te trekken.

Secuur rijden


Punt twee is herhalen en hameren op de belangrijke dingen, zoals het secuur rijden. Rijd die wending netjes uit, rechtdoor rijden, opnieuw, terug naar stap en nogmaals. Denk na over wat je ook alweer gaat doen en hoe je dat doet. Ook belangrijk is het ritmebehoud tussen de hindernissen. Als er een hindernis in het vizier komt wordt er vaak óf naar voren gejaagd óf aan de teugels getrokken. Probeer juist hetzelfde ritme aan te houden, zo kun je zelf makkelijker de afstand zien en je paard kan meekijken.

Tellen


Vind je het lastig om hetzelfde ritme te behouden? Tel dan mee in het ritme. Afstanden zien is deels ritmegevoel en dat kun je verbeteren door mee te tellen. Probeer je paard verder niet te storen. Als je de afstand niet ziet, verander dan maar gewoon niets. Dan kan het paard het wel oplossen. Als je gaat trekken of jagen kan het paard het niet meer oplossen.”

“Ik geef de pen door aan Luc Steeghs, jeugdbondscoach springen.”
140428079_ABFweb