EMS
EMS

Tips om EMS te voorkomen en in toom te houden

Nieuws

Helaas is er momenteel nog geen officiële remedie tegen EMS (Equine Metabolic Syndrome). Deze vervelende aandoening kan onder andere overgewicht, verminderde vruchtbaarheid en vet tumoren in de buik veroorzaken. De praktische tips van Horsefeedblog helpen je bij het voorkomen of managen van EMS.



Tips ter preventie van EMS



  • Zorg ervoor dat je paard niet teveel zetmeel en suikers binnenkrijgt. Zetmeel en suikers kunnen namelijk de hormoonhuishouding beïnvloeden. Het is dus belangrijk dat het dieet van je paard voldoende voedingsstoffen bevat en zo min mogelijk suikers.

  • Onderhoud de conditie van je paard. Train hem regelmatig en zorg dat de hoeveelheid lichaamsbeweging in verhouding staat met de hoeveelheid voer dat hij dagelijks krijgt.

  • Overleg met je dierenarts wat voor jouw paard de ideale lichaamsconditie is en op welke manier je hiervoor kunt zorgen. Je kunt bijvoorbeeld preventief bloedonderzoek laten uitvoeren om eens te kijken of hij tekorten heeft of hoe het gesteld is met de hormoonhuishouding.


Tips om EMS te managen


Heeft je paard al te maken met EMS? Volg dan de volgende tips om dit goed te managen.

  • Voorkom of verminder obesitas. Ook hier is het belangrijk om zoveel mogelijk suikers en zetmeel te schrappen. Je kan obesitas eveneens verminderen door je paard voldoende training aan te bieden.

  • Een verse weide is een grote bron van suikers. Vermijd vers, jong gras dus zo veel mogelijk. Wil je je paard niet op stal houden? Gebruik dan een graasmasker of zet je paard op de paddock.

  • Laat het hooi analyseren. Goede kwaliteit hooi bevat namelijk voldoende voedingsstoffen en weinig suikers. Door het hooi te laten analyseren weet je precies of dit type hooi wel geschikt is voor jouw paard.

  • Je kan het suikergehalte in hooi verminderen door het 15-30 minuten te weken in warm water. Voer het geweekte hooi direct om bederf te voorkomen en gooi het weekwater weg. Daar zijn namelijk de suikers in achtergebleven.

  • Ga op zoek naar een type voer dat vitamine –en mineralentekorten kan aanvullen maar niet teveel calorieën en suikers bevat. Als je alleen hooi voert is de kans groter dat je paard vitamine- en mineralentekorten oploopt. Daarom is het belangrijk deze goed bij te voeren.


Bron: Horsefeedblog