Darmflora
Darmflora

Darmflora cruciaal ter preventie van ziektes

Nieuws

Wist je dat de darmflora van een paard van cruciaal belang is om je paard gezond te houden? Uit een Zweeds onderzoek bleek dat paarden die veel koolhydraten gevoerd kregen meer ongewenste darmbacteriën hadden dan paarden met een voedzaam koolhydraatarm dieet.Het onderzoek


Zes ruinen die getraind werden zijn gebruikt voor het onderzoek. De ruinen werden ingedeeld in twee groepen. Groep F kreeg 29 dagen voordroogkuil van de eerste snede en (beemdlang)gras gevoerd. Groep C kreeg voordroogkuil van de tweede snede, rijker gras, kalk en een mix van haver, soja, tarwe en een beetje suiker. Al het voer was verdeeld over drie voerbeurten en alle paarden kregen vitamines, mineralen en zout toegediend. Iedere week werden mestmonsters afgenomen en geanalyseerd.

Uitkomsten van het onderzoek


Uit het onderzoek bleek dat de ruinen uit groep F de meest stabiele darmflora hadden. Daarnaast hadden zij ook meer goede bacteriën dan groep C. In groep C is zelfs de bacteriegroep ‘Lactobacillus ruminis’ aanwezig dat bij groep F helemaal niet gevonden werd. Deze bacteriegroep valt onder de ‘slechte’ bacteriën.

Conclusie


“Een koolhydraatrijk dieet met veel graan leidt tot veel veranderingen in de darmflora van het paard. Deze veranderingen hebben invloed op de pH-waarde in het maagdarmkanaal waardoor de kans op koliek, hoefbevangenheid en maagzweren toeneemt. Het dieet van een paard zou met name gebaseerd moeten zijn op gewassen van goede kwaliteit. Er zou alleen graan toegevoegd moeten worden wanneer het nodig is voor meer energie of een betere prestatie,” aldus Dr. Kathleen Crandell, voedingsdeskundige bij Kentucky Equine Research.

Bron: Equinenews.com