stappen aan de hand
stappen aan de hand

Back on track in vijf stappen

Nieuws

Een ongeluk zit in een klein hoekje en helaas worden de meesten van ons weleens geconfronteerd met een blessure. Horse and Hound geeft tips om je paard weer rustig aan op de rails te krijgen.1. Aan de hand wandelen


Meestal kun je al beginnen met wandelen wanneer de blessure nog herstellende is. Bij twijfel vraag je het natuurlijk eerst je dierenarts. Start met twee keer per dag vijf minuten en wandel zoveel mogelijk rechte lijnen, dus liever niet in de stapmolen. Als je paard boxrust heeft gehad is het wellicht handig om hem een beetje te sederen, maar overleg dat ook met je dierenarts.

2. Begin met stappen onder het zadel


Voordat je er weer op gaat moet de blessure voor honderd procent hersteld zijn. Plan vervolgens minstens vier keer per week met drie kwartier stappen, anders wordt de conditie van je paard niet beter.

3. Begin met draven


Een dierenarts moet de blessure checken voordat je weer gaat draven. Begin met korte stukjes, 30 seconden draven voor elke vijf minuten stappen. Het paard moet minstens een maand - en ideaal gezien acht weken - dragen voordat je aan galop kunt denken.

4. Overweeg longeren


Het is verstandig om longeren in het vroege revalidatieproces te vermijden, maar later kan het wellicht nodig zijn. Je kunt een longeerhulp gebruiken om controle te houden.

5. Introduceer galopwerk


De galop moet rustig worden geintroduceerd en opgebouwd. Gebruik peesbeschermers als je je paard niet helemaal vertrouwd en blijf ook hier zoveel mogelijk op de rechte lijn. Probeer galopperen op harde en ongelijke ondergrond te vermijden. Als je paard vier weken comfortabel heeft gegaloppeerd kun je weer aan bijvoorbeeld springen denken.

Onthoud: elke blessure is anders en overleg altijd met je dierenarts over het revalideren!

Bron: Horse and Hound