Clydesdale weide
Clydesdale weide

Clydesdale geneest van hartritmestoornis

Nieuws

Windsor - een van de acht Clydesdales die een historische koets trekken in Massachusetts - was de laatste dagen niet helemaal zichzelf, schrijft Horsetalk. Hij trok niet goed en manager Ned Niemiec maakte zich zorgen om zijn hart.


Twee andere paarden in het team hadden de afgelopen jaren al dezelfde symptomen laten zien en daarbij was de diagnose Boezemfibrilatie, wat hartritmestoornissen veroorzaakt. Dus toen de dierenarts hetzelfde stelde voor Windsor, vertrok Ned meteen met de reus naar Pennsylvania.

Dr Virginia Reef, directeur Cardiologie bij Grote Dieren, is een expert op het gebied van Boezemfibrilatie. “Wanneer een paard een groot hart heeft, komt Boezemfibrilatie vaker voor”, legt ze uit.

Een EEG bevestigde de diagnose bij de ruin van ruim 1.90 m. Het hart van het paard sloeg 80 keer per minuut, wat 50 moet zijn. Reef behandelde hem met sotalol, een anti-aritmische geneesmiddel met bètablokkerende eigenschappen. “We wilden de hartslag te vertragen,” zegt ze.

Daarnaast werd er een echo gemaakt waaruit bleek dat Windsor gelukkig geen andere hartziekten had. Daardoor werd besloten het paard een intraveneuze dosis quinidinegluconaat te geven, die nieuw op de markt is. Dat sloeg aan en Windsor kreeg ook nog een dosis benazepril, een medicament voor mensen.

Thuis moest hij 24/7 aan de EEG en zagen ze dat zijn hartslag weer stabiel werd, wat hij in de kritieke periode van vier maanden ook bleef. “Hij heeft het eerste mijlpunt gehaald, wat goed is”, vertelt Reef. “Maar hij kan nog steeds een terugslag krijgen. Dus we moeten in de gaten houden dat zijn elektrolyten goed blijven en dat hij genoeg supplementen krijgt wanneer hij hard werkt.”

Bron: Horsetalk