Benen
Benen

Twijfels over aansprakelijkheid voor op hol geslagen paard

Nieuws

Voor de correctionele rechtbank van Ieper is donderdag gepleit over de aansprakelijkheid voor een op hol geslagen paard en de schade die het dier veroorzaakte, schrijft HLN.be. Valerie V., de ruiter van het paard, werd eerder voor de politierechtbank vrijgesproken.


Op 25 juni 2013 gingen Valerie V. en Elke T. samen wandelen met twee paarden. De paarden waren eigendom van Elke T. Zij nam een van de dieren aan de hand, haar vriendin besteeg het andere rijdier. Het paard waarop beklaagde, Valerie V., plaatsnam, sloeg op hol. Daarbij richtte het materiële schade aan alvorens in een prikkeldraad te blijven hangen en in de gracht te belanden.

De voorzitter van de rechtbank opperde de vraag “Als je op een paard zit en het slaat op hol, is dat dan een inbreuk op de wegcode? En zo ja, wie is er dan aansprakelijk?” De politierechtbank sprak Valerie V. eerder alvast vrij.

Elke T., de eigenaar van beide paarden, stelt zich burgerlijke partij. Haar advocaat tekende hoger beroep aan en stelt dat de bestuurder van het rijdier logischerwijs aansprakelijk gesteld moet worden. Maar, zo zegt de verdediging, “de beklaagde was meters voordien van het paard gevallen, toen het op hol sloeg”.

De correctionele rechtbank van Ieper buigt zich verder over de zaak. De uitspraak is op 2 april.

Bron: HLN.be