hengst en merrie
hengst en merrie

Zoogdieren erven meer van vader dan van moeder

Nieuws

Uit nieuw Amerikaans onderzoek blijkt dat zoogdieren waarschijnlijk meer genetisch materiaal van de vader dan van de moeder gebruiken, schrijft Horsetalk. De studie van de Universiteit of North Carolina School of Medicine toont aan dat zoogdieren - ook al erven ze gelijke hoeveelheden genetisch materiaal van hun ouders - meer van het DNA van hun vader daadwerkelijk ‘gebruiken’.


Het onderzoek, dat gepubliceerd is in het tijdschrift Nature Genetics, heeft brede implicaties voor de studie van menselijke ziekten, met name wanneer onderzoeksmodellen van zoogdieren worden gebruikt. In veel studies werd voorheen geen rekening gehouden met of de specifieke genetische expressie afkomstig was van de moeder of de vader. Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat het vererven van een genetische mutatie afhangt van of het van de moeder of vader komt.

“Dit is een uitzonderlijk nieuwe bevinding die de deur naar een geheel nieuw gebied van exploratie in de menselijke genetica opent,” zei Fernando Pardo-Manuel de Villena, PhD, hoogleraar Genetica en senior auteur van het onderzoek. “We wisten al dat er 95 genen onderworpen zijn aan dit effect, dat we het ‘ouder-van-oorsprong effect’ noemen. Zij heten de imprint-genen en ze kunnen een rol spelen bij ziekten, afhankelijk van of het gen kwam van de moeder of de vader. Nu hebben we vastgesteld dat er nog duizenden andere genen zijn die het zogenaamde ‘ouder-van-oorsprong effect’ hebben.”

In het onderzoek bleek dat het merendeel van de genen - ongeveer 80 procent - varianten bezit die de genexpressie veranderen. “We hebben ontdekt dat er bij enkele honderden genen een onbalans is in het voordeel van de vader. Dit resulteerde in nakomelingen bij wie de genexpressie in de hersenen significant meer op hun vader leek”, aldus een van de onderzoekers.

Bron: Horsetalk