140512198_ABFweb
140512198_ABFweb

Tip Henk Linders: loop goed parcours op wedstrijd

Nieuws

Elke week krijg je een tip van een deskundige. Deze week is de tip afkomstig van parcoursbouwer Henk Linders.

[caption id=”attachment_32844” align=”alignright” width=”300”] Henk Linders[/caption]“Mijn tip is: loop goed parcours. Ga bij de ingang de tekening van het parcours bekijken, hierop staat wat voor een wedstrijd er verreden gaat worden (bijvoorbeeld met barrage, direct op tijd, twee fasen). Kijk waar de jury is, zodat je weet waar je moet groeten.

Route


Kies meteen een ruime route naar de jury, zodat je paard al een groot gedeelte van de ring heeft kunnen zien en heeft kunnen wennen aan de omstandigheden. Ook moet je weten waar de klok van de tijdwaarneming is zodat je kunt zien wanneer de jury gebeld heeft, dan loopt de klok terug vanaf 45 seconden. Kijk waar de startlijn en finishlijn zijn, zodat je er niet langs rijdt of bij de start er te vroeg door rijdt, meestal ga je er automatisch door. Loop de lijn van het parcours zoals je het parcours ook gaat rijden. Je weet dan welke bochten je moet maken en waar je extra moet opletten.

Afstanden


Meet de afstanden tussen de hindernissen als deze in een lijn staan. De tussenafstanden zijn meestal gebouwd voor een paard met een gemiddelde galopsprong van 3,5 meter. Bekijk dit voor jouw paard, zodat je dit met een fijn ritme en goede balans kunt rijden. Kijk bij een gebroken lijn dat je recht voor de hindernis komt, maak het breekpunt midden tussen de hindernissen. Let bij de dubbelsprongen op dat je er goed recht voor komt, want als je er schuin in rijdt verandert de afstand. Meet ook de afstand tussen de hindernissen in de dubbelsprongen, meestal staan deze goed voor een paard met een normale galopsprong.

Barrage


Ga in gedachte het parcours rond voordat je de ring ingaat, kijk indien mogelijk naar combinaties voor je. Kijk op de tekening wat de barrage is. Verken de barrage voordat de wedstrijd begint, dit kan niet voor de barrage. Er kunnen in de barrage hindernissen toegevoegd worden, deze staan dan op de tekening. Meet nieuwe afstanden van de barrage. Kijk waar je eventueel kunt afkorten en of er hindernissen weggehaald zijn voor de barrage.”

“Ik wil de pen doorgeven aan Mans Buurman, instructeur en bondscoach eventing pony’s.”
Outdoor Geldrop-GELD11L6188 (1)