dierenvriendjes
dierenvriendjes

Wat zijn de beste maatjes voor je paard?

Nieuws

Paarden zijn van nature sociale kuddedieren. De meest ideale huisvesting is dan ook een grote groep paarden waar je paard zijn gehele leven tussen kan staan. Helaas zijn paarden ook weleens op zichzelf aangewezen, ook al zien we dat liever niet. Wat is nu het beste maatje wanneer je paard niet meer terug kan vallen op andere paardenvriendjes?Hond


Een hond is een geweldige metgezel voor je paard zolang hij begrijpt dat hij je paard niet op moet jagen of achter hem aan moet rennen. Een goed opgevoede hond kan je begeleiden tijdens een buitenrit of een ritje met de koets.

Een hond brengt ook wat extra veiligheid met zich mee. Zo zal hij waarschijnlijk blaffen wanneer je paard door een vreemde wordt benaderd. Er zijn veel paarden die een nauwe band ontwikkelen met een hond.

Kat


Wie kent het niet? Muizen en ratten die zakken voer open knagen of gaten in dekens bezorgen. Een kat is ideaal om knaagdieren op afstand te houden maar kan ook een echte vriend van je paard worden.

Op internet vind je tal van schattige foto’s en filmpjes waarbij paarden en katten elkaar kriebelen. Een kat is ten opzichte van een hond echter niet zo’n goede reisgenoot omdat katten gehecht raken aan hun eigen huis en graag vrij zijn. Je kan een kat immers niet zo gauw opsluiten in een trailer wanneer je met je paard op wedstrijd bent.

Andere dierenvriendjes


Kleine graasdieren zoals geiten zijn ook erg populair als anderssoortige vriendjes. Schapen en koeien, met name de kleine raskoeien, kunnen uitstekende vriendjes van je paard worden. Ze kunnen samen in de wei staan en de hele dag naast elkaar grazen. Als mede-herbivoren delen deze dieren een aantal van dezelfde gedragskenmerken en willen zij bijvoorbeeld ook een kudde vormen.

Geiten zijn populair omdat ze slim en schattig zijn. Pas alleen op want geiten zijn meester in ontsnappen! Ze zeggen niet voor niets ‘van geiten leer je vloeken’. Kleine geiten schijnen minder gauw te ontsnappen dan grote geiten.

Ook gevogelte kan functioneel zijn in de weide. Zo staan kippen bekend om hun honger naar teken. Een bijkomend voordeel is natuurlijk een lekker vers eitje voor bij het ontbijt. Een paard vind het fijn om bij gevogelte in de buurt te zijn maar hecht zich in principe niet aan deze dieren.

Kleine paardjes


Miniatuurpaarden en -ezels zoals Shetlanders zijn natuurlijk ook uitstekende metgezellen voor je paard. Ze kunnen gemakkelijk bij elkaar in de wei en eventueel bij elkaar op stal staan.

Veel paarden kunnen zich alleen niet goed hechten aan ezels. Dat zou te wijten zijn aan het feit dat paarden het balken niet als paardentaal herkennen.

Kijk naar je paard!


Het belangrijkste is dat je goed naar je paard kijkt. Het liefst staat je paard natuurlijk met andere paardenvriendjes, omdat hij van nature in een paardenkudde staat. Is er geen mogelijkheid voor een ander paard in de buurt kies dan voor een van de anderssoortige dierenvriendje. Laat je paard in ieder geval kiezen wat voor soort dierenvriend hem minder eenzaam maakt.

Bron: equimed.com