Lonneke Engel
Lonneke Engel

Rechtszaak over U2 vandaag van start

Nieuws

In de rechtbank van ‘s Hertogenbosch is vandaag de rechtszitting over de vermeende mishandeling van het paard U2 van dressuuramazone Lonneke Engel begonnen, schrijft Horses. De gedaagden in de zaak zijn Mischa Koot, Tineke Bartels, Imke Schellekens-Bartels en Academy Bartels BV.


Mischa Koot bracht U2 uit op Lichte Tour-niveau en was hem aan het opleiden voor de Grand Prix. In januari 2014 besloot Lonneke Engel het paard op te halen, dat in pension stond bij Academy Bartels in Hooge Mierde. Nadat ze het paard had opgehaald bleek bij inspectie door professor Vlaming van de faculteit van Gent dat het paard over een langere periode van tijd verwondingen had opgelopen aan de lagen, de ruimte tussen snijtanden en kiezen. In de dierenartsverklaring staat dat er sprake is van wonden tot op het bot. Ook zou het paard doorspoord zijn geweest. In maart vorig jaar besloot Lonneke Engel een aanklacht in te dienen en het paard terug te trekken uit de sport. “Echt zo jammer dat zijn carrière pijnlijk en abrupt is geëindigd. Hopelijk morgen gerechtigheid”, sprak Lonneke Engel gisteren.

De familie Bartels liet in een eerdere reactie weten verbijsterd te zijn over de beschuldiging van dierenmishandeling. “Het paard stond gewoon bij ons in pension, niet in training. Wij nemen hier ver afstand van. We hadden geen andere relatie dan die van pensionstalhouder met Lonneke Engel. We hebben ook altijd alleen maar positieve reacties gehad.”

Bron: Horses