Teugelkreupel
Teugelkreupel

Teugelkreupelheid, bestaat dat eigenlijk wel?

Nieuws

Er zijn dierenartsen die vinden dat het niet bestaat. Teugelkreupelheid wil zeggen dat een paard onregelmatig gaat onder het zadel met een ruiter op de rug, maar zonder dat volstrekt normaal beweegt.


In veel gevallen is er een medische oorzaak voor te vinden. Er is sprake van afwijkingen aan hals- of rugwervels, waardoor het berijden pijn doet. Het kan zelfs zijn dat een sluimerend beenprobleem tot het vasthouden van de rug leidt, waardoor een paard alleen onder het zadel onregelmatigheid toont. Maar er kunnen ook simpeler oorzaken zijn, zoals een slecht passend zadel, een hardhandige stugge ruiter of gebitsproblemen.

Er zijn echter soms gevallen waarbij zelfs na grondig onderzoek geen directe medische aanleiding wordt gevonden. Is er dan sprake van aangeleerd gedrag, waarbij een paard heeft ontdekt dat hij door ‘te doen alsof’ onder het werk uit komt? Het zou theoretisch mogelijk kunnen zijn, maar ‘doen alsof’ zit niet in het denkpatroon van een paard. Ook in dergelijke moeilijke gevallen is er vaak een reden die met pijn en ongemak te maken heeft. Kwestie van goed doorzoeken door met je paard naar vakkundige dierenartsen te gaan. Probeer hem nooit ergens ‘doorheen’ te rijden. Onregelmatig bewegen geeft aan dat er iets niet klopt. Luister daarnaar en laat de oorzaak opsporen.

Meer weten of dit onderwerp? In Bit 224 vind je het artikel Feiten en fabels over teugelkreupelheid. Deze editie is ook online te bestellen.