portret groot zussen -Wilson
portret groot zussen -Wilson

Elf wilde paarden, drie toegewijde zusjes

Nieuws

Sinds 1870 galopperen er wilde paarden over de vlakten van Nieuw Zeeland. Maar om de omgeving te beschermen wordt hun aantal sinds een aantal jaar op driehonderd gehouden. De overige paarden wacht het slachthuis, tenzij een nieuwe bestemming wordt gevonden. Drie zusjes Wilson ontfermden zich over het lot van de Kaimanawas, hun bijzondere verhaal lees je in Bit 224, vanaf 13 maart verkrijgbaar.


“Voordat we de Kaimanawa pony’s over de vlakten zagen galopperen, hadden we amper aandacht voor ze. We hadden vooroordelen over het ras en aangezien we alle drie ouder dan zeventien jaar waren, mochten we niet meer met pony’s starten op concours. De meeste Kaimanawas zijn niet groter dan 1.50 meter, dus ook vanuit rijtechnisch oogpunt hadden we weinig belangstelling voor de Kaimanawas,” vertelt Kelly Wilson.

De aanblik van de wilde paarden die weggaloppeerden voor het hakkende geluid van de helikopter veranderde echter alles. Ze kozen elf paarden uit de paddock boordevol afgeschreven paarden. Toegewijd wonnen de Wilson zusjes het vertrouwen van een elftal paarden en legden ze zich toe op hun training. Een van de paarden was de elfjarige hoogdrachtige merrie Momento. “Helaas overleefde haar veulen het niet”, legt Kelly,de middelste zus, uit. “Hoewel we er uiteraard verdriet van hadden, begrijpen we dat de merrie in haar stressvolle situatie en met ernstige hoefproblemen amper in staat was geweest om voor haar veulen te zorgen. Het gaat nu goed met haar!” Je leest het bijzondere verhaal van de Wilson zusjes in Bit 224.

Alvast een sneak peek van hun avontuur?


https://www.youtube.com/watch?v=ruV5lYnXBZg

 

https://www.youtube.com/watch?v=khZP2hKSXvk