100521361_ABFweb
100521361_ABFweb

Knikker als spiraaltje voor je merrie

Nieuws

Sommige hengstige merries vertonen (ernstige) gedragsproblemen. Daarover las je al in dit artikel over het (probleem)gedrag van hengstige merries, die we ook wel ‘pismerries’ noemen. Baasjes van een pismerrie overwegen soms om de ‘paardenpil’ aan hun paard te geven om de eierstokken te laten verwijderen. Maar het kan ook minder rigoureus én zonder hormonen, met het plaatsen van een marmeren of glazen knikker in de baarmoeder van de merrie. Hoe werkt dat?Een glazen knikker als spiraaltje


De glazen knikker die je bij merries in de baarmoeder kunt laten plaatsen, kun je zien als een soort spiraaltje voor paarden. (Net zoals we de paardenpil hebben, hebben we het paardenspiraaltje.) Althans, in de ‘volksmond’ wordt de knikker zo genoemd. Met het plaatsen van een knikker in de baarmoeder, boots je een dracht na. Hierdoor wordt de merrie niet meer hengstig. Deze methode is niet-hormonaal. Sommige paardeneigenaren vinden dat een prettig idee.

Knikker werkt niet altijd


De knikkermethode wordt niet vaak gebruikt. De methode wordt in Nederland op kleine schaal toegepast. Een knikker werkt bij maximaal 75 procent van de merries met gedragsproblemen. Toch hoor je op stal steeds vaker over mensen die overwegen om een knikker te laten zetten bij hun merrie. De ingreep is relatief eenvoudig.

Wat anders?


Een definitieve methode voor het veranderen van het gedrag van pismerries, is het operatief verwijderen van de beide eierstokken. Maar let op: sommige paarden vertonen pismerriegedrag omdat dat bij hun karakter past. Een verwijdering van de eierstokken biedt dan vanzelfsprekend geen oplossing. De hierboven genoemde ‘paardenpil’ (Regumate Equine) is een andere optie. Met deze pil wordt de hengstigheid gereguleerd en nemen de gedragsproblemen meestal af.

Heb jij problemen met het gedrag van je merrie als ze hengstig is? Laat ons weten hoe jij ermee omgaat!


Bron: DAPmoergestel.nl.