Jessica von Bredow
Jessica von Bredow

Jessica von Bredow: ‘Mislukkingen bestaan niet, alleen lessen’

Nieuws

Wat voor foto’s vind je in de gemiddelde Grand Prix stal? Afbeeldingen van een gestyled toppaard, een bijzondere huldiging of een prestigieuze wedstrijd misschien? Bij de Duitse Jessica von Bredow-Werndl prijkt een heel andere afbeelding aan de wand: een bokkend paard in de dressuurring met op zijn rug een breed lachende Jessica. Lees het grote interview met Jessica nu in Bit!


“De foto werd genomen op een wintercompetitie in Bavaria, ik zit hier op de merrie Duchess. Ik vind het een veelzeggende foto en ik heb hem met een reden een plaats in mijn stal gegeven. Voor mij is het enorm belangrijk dat paarden plezier hebben en zich goed voelen, en bokken is hier vaak een uiting van. Ik vind het leuk als een paard bokt, zolang hij maar voor mij zorgt en mij niet uit het zadel gooit. En de foto herinnert me eraan dingen niet te serieus te nemen. Het leven en paardrijden is niet altijd serieus. Plezier hoort er ook bij.”

Jessica kiest ervoor om situaties die misgaan niet als mislukkingen te zien. “Er bestaan geen fouten, alleen lessen”, zegt ze. “Iets is alleen een fout als je er niets van leert. Gaat iets fout, draag dan de consequenties en leer ervan.” De amazone denkt terug aan haar juniorentijd toen ze tijdens een van haar eerste kwalificatiewedstrijden voor de Europese kampioenschappen van de zenuwen de verkeerde kant op reed. Twee keer. “Ik eindigde op de laatste plaats en kon op dat moment naar mijn Europese kwalificatie fluiten”, vertelt ze. Sindsdien maakte Jessica concentratie, mentale training en ademhalingstechnieken een vast onderdeel van haar trainingsschema en vandaag de dag beschouwt ze jaar ijzeren zenuwen als een van haar grootste krachten. “Werp geregeld een blik in de realistische spiegel. Zolang je jezelf blijft ontwikkelen, kun je je paard ontwikkelen. Zo word je steeds meer een artiest in je werk en een echte professional.”

Bestel hier Bit 224.

oude foto