paardenvlees vlees
paardenvlees vlees

Vleeshandelaar Willy Selten geeft fouten toe

Nieuws

De verdachte vleeshandelaar Willy Selten geeft toe dat er bij de verwerking van paardenvlees op zijn bedrijf in Oss fouten zijn gemaakt, schrijft De Telegraaf. Hij ontkent echter dat er bewust en met opzet is gesjoemeld. Selten (45) gaat er daarom vanuit dat hij wordt vrijgesproken als zijn strafzaak volgende week begint, zegt hij in een interview met het ANP.


Begin 2013 viel de inspectie van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) het bedrijf van Willy Selten binnen. Selten werd verdacht van oplichting en witwassen omdat goedkoper paardenvlees als rundvlees werd verkocht. Twee jaar later is van alle beschuldigingen alleen nog valsheid in geschrifte over.

‘Per ongeluk’


Willy Selten maakte er nooit een geheim van dat hij paarden heeft uitgebeend en verwerkt voor een Engelse klant. Op verzoek van de klant werd het paardenvlees gemengd met rundervet. Per ongeluk kwam het paardenvlees ook terecht bij een Nederlandse snackproducent. “Rundvleessnippers en paardenvleessnippers werden onder een en hetzelfde artikelnummer in het vrieshuis opgeslagen. Dat is fout maar is gebeurd. Ik ben vergeten een totaal ander nummer te gebruiken. Uiteindelijk hadden we dat beter moeten controleren natuurlijk.”

De snackproducent stuurde het vlees terug en kreeg een nieuwe partij. Ook in die partij rundvlees werd DNA van paarden ontdekt. Selten schrok zich rot maar wat er is misgegaan, is voor hem tot op de dag van vandaag een raadsel. “Ergens is er iets niet goed gegaan. Bij ons kan bijna niet. Ik heb er geen verklaring voor.”

Paarden-DNA


De enige verklaring die Selten kan bedenken, is dat er paarden-DNA op de machines is achtergebleven. Selten is getergd dat iedereen hem aanwijst als de hoofdrolspeler in de grote Europese paardenvleesaffaire. Terwijl de NVWA lang bleef volhouden dat bij Selten duizenden paarden in het rundvlees waren verwerkt gaat het officieel nog om circa 300.000 kilo. Selten telde na dat het ging om 963 paarden terwijl in de verdachte periode meer dan 180.000 runderen werden verwerkt.

‘Belachelijk circus’


“Heel Europa wees naar Selten Oss. Het is een groot belachelijk circus dat is opgevoerd. Als ze in plaats van 150 man met twee of drie man waren gekomen hadden ze nu precies hetzelfde resultaat gehad”, zegt Selten.  ”Ik ben met helemaal niks begonnen en ik heb toch een bedrijf opgebouwd waar 140 mensen hun boterham verdienen. Ik heb altijd netjes belasting betaald, nooit problemen gehad met de keuringsdienst en ze trekken je binnen zes weken helemaal onderuit.” Het paardenvlees was ongeveer 1 procent van een jaar productie bij vleesgigant Selten. Het prijsverschil per kilo was maximaal 40 cent. “Als het was om geld te verdienen, had ik het wel anders gedaan.”

Bron: De Telegraaf