Lichaamstaal
Lichaamstaal

Gevoelens verbergen voor een paard is onmogelijk

Nieuws

Veel ruiters is verteld dat je nooit moet laten zien dat je bang bent voor een paard. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Recent onderzoek in de neuropsychologie wijst uit dat dit zowaar onmogelijk is. Het verbergen van gevoelens kan zelfs tot gevaarlijke situaties leiden.



Onderbuikgevoelens


Al eeuwenlang hebben mensen moeite met het onderdrukken van negatieve emoties. Veel emoties worden niet begrepen omdat ze ‘logisch’ moeten zijn. Er werd gedacht dat emoties ontstaan door een warrige geest of verbeelding. In de latere twintigste eeuw kwamen wetenschappers er achter dat niet alleen het brein verantwoordelijk is voor emoties. Zij ontdekten dat zogenaamde neuropeptiden, moleculen die emotionele informatie uitdragen, niet alleen door de hersenen worden uitgezonden. Met name in het hart en de darmen werden veel neuropeptides aangetroffen. Het hart heeft zijn eigen mini-brein en in de darm zijn meer neurale cellen dan in de gehele wervelkolom. Dit is eigenlijk ook hetgeen waar het onderbuikgevoel vandaan komt. Het lichaam voelt en heeft een duidelijke mening die soms in tegenspraak is met het brein.

Ook al is je altijd verteld dat je je angst niet aan een paard moet laten zien, is het veel belangrijker om naar je onderbewuste gevoelens te luisteren. Wat je denkt dat je communiceert is namelijk niet hetgeen dat je werkelijk communiceert. Een paard vat juist lichamelijke signalen op zoals spierspanning, ademhaling en hartslag. Het brein doet er voor het paard niet toe.

Overlevingsmechanisme


Dieren zijn ook zeer gevoelig, misschien wel gevoeliger, voor het ontvangen van emotionele informatie. Dit is ook wat zij nodig hebben om te overleven. Een paard moet in het wild namelijk direct weten of een leeuw die in de buurt rondloopt zijn buik al vol heeft of juist naarstig op zoek is naar een lekker hapje.

Wees eerlijk


Andere studies tonen aan dat zelfs mensen verhoogde stresslevels krijgen wanneer zij in contact zijn met incongruente mensen. Als een persoon een emotie onderdrukt, stijgt niet alleen de bloeddruk van deze persoon. De bloeddruk van de persoon waarmee hij converseert stijgt ook. Zo werkt het ook met paarden. Als jij bang bent en dit verbergt, zal het paard ook bang zijn. Verberg je emotie voor een paard dus nooit! Wees altijd congruent in het bijzijn van een paard en geef toe dat je bang, boos, gefrustreerd of verward bent. Fluister dit letterlijk hard op. Je paard zal de woorden natuurlijk niet begrijpen maar doordat je congruent bent zal hij je lichaamstaal wel begrijpen. Je lichaamstaal wordt duidelijker en positiever wanneer je je emoties hard op uitspreekt. Je paard pikt deze emoties op met uiteindelijk een rustiger, zelfverzekerder en blijer paard tot gevolg.

Bron: Eponaquest.com
5400831