paardenvlees vlees
paardenvlees vlees

Vijf jaar cel geëist tegen vleesverwerker Willy Selten

Nieuws

Vandaag heeft de officier van justitie in Den Bosch vijf jaar cel geëist tegen vleesverwerker Willy Selten uit Oss. Selten staat sinds 2013 in het middelpunt van een groot paardenvleesschandaal en wordt verdacht van valsheid in geschrifte. De officier van justitie noemde Selten ‘een ware meester in misleiding’.


Volgens de officier van justitie heeft Selten paardenvlees als het duurdere rundvlees verkocht. ”Door valse facturen kon Selten afnemers misleiden en oplichten,” zei de officier van justitie dinsdagmiddag. ”De zwarte stroom paardenvlees moest worden verhuld.”

Selten zegt zelf dat hij een domme fout heeft gemaakt door bonnen voor rundvlees op paardenvlees te plakken, maar volgens de officier van justitie is er welbewust en opzettelijk gehandeld. Volgens de officier van justitie komt er een ‘buitengewoon ontluisterend’ beeld naar voren in het dossier Selten. ”Alle regels voor de voedselveiligheid werden aan de laars gelapt. De handelwijze van Selten was buitengewoon schadelijk voor de Nederlandse vleesverwerkende industrie in binnen- en buitenland. De reputatie ligt aan diggelen.”

Begin 2013 viel de Voedsel- en Warenautoriteit binnen bij Willy Selten. Een bedrijf waar 140 mensen werkten. Selten zou veel goedkoper paardenvlees hebben vermengd met rundvlees. Hij zou 300.000 kilo paardenvlees uit Nederland, Engeland en Ierland hebben ontvangen en dat hebben verkocht als rundvlees.

Er werd 50 miljoen kilo vlees van Selten uit de markt gehaald. Door de inval ging het bedrijf van Willy Selten failliet. Hij heeft altijd ontkend bewust fraude te hebben gepleegd. Voor de rechter barstte hij dinsdagmiddag in huilen uit, toen hij vertelde over hoe hij opklom van slager tot grote internationale uitbener en dat hij zijn bedrijf nu kwijt is. “Ik kon met dit alles bijna niet leven, ik heb aan de rand van de afgrond gestaan. Volgens zijn advocaat was van opzet geen sprake.

Bron: Omroep Brabant & Horses