paardenwei, weiland, beul, zonsondergang, avond, sfeer
paardenwei, weiland, beul, zonsondergang, avond, sfeer

Merrie mishandeld in Engewormer

Nieuws

Een paardenbeul heeft toegeslagen bij een merrie in Engewormer, dat laat de website Dichtbij.nl weten. ‘’Ze heeft een diepe verwonding in haar schede, zo’n tien tot twaalf centimeter lang, het ziet er gruwelijk uit’’, vertelt staleigenaar Irna Floore. ‘’Ik moest meteen aan het verhaal van de paardenbeul denken toen ik de gewonde merrie aantrof.’’


Het paard is vermoedelijk in de nacht van zondag op maandag mishandeld. Floore: ‘’Toen de verzorgster van het paard haar maandag om twee uur ‘s middags van het weiland haalde, zag ze dat de merrie bloed tussen haar benen had en onder haar staart. We hebben toen meteen de dierenarts gebeld en die gaf aan dat het een abnormale verwonding is die met een scherp voorwerp is toegebracht.’’

Dierenarts


Aldo Doveren uit Wijdewormer is de dierenarts van Floore. Anderhalf jaar geleden werd zijn drachtige merrie mishandeld. Zowel de merrie als het veulen zijn toen overleden aan de verwondingen in de baarmoeder. Floore: ‘’Ik heb van de dierenarts begrepen dat de paardenbeul paarden eerst verdoofd. Dat moet hier ook haast wel zijn gebeurd, want je kunt een merrie normaal niet van achteren benaderen. Ze is nu ook niet schrikachtig, wat je wel zou verwachten als een paard zo is mishandeld.’’ Naar omstandigheden gaat het goed met de merrie. Ze krijgt antibiotica en gedraagt zich zoals anders.

Mishandelingen


Het televisieprogramma Opsporing Verzocht besteedde in vorige jaar juni aandacht aan de zaak, omdat de paardenbeul landelijk actief is. In Noord-Holland zijn in ieder geval vier gevallen van paardenmishandeling bekend. Twee weken geleden betrapte Britt Dekker nog een man in Bergen die volgens haar op het punt stond een pony te verkrachten.

Camera’s


Floore gaat nu beveiligingscamera’s ophangen. ‘’Maar we kunnen ons hier niet helemaal tegen wapenen, de paardenbeul heeft ook paarden in zwaarbeveiligde stallen mishandeld. En we hebben 22 hectare grond, dat kun je niet allemaal met camera’s in de gaten houden.’’ Floore hoopt dat mensen in de omgeving alert zijn en het direct melden als ze iets verdachts zien.

Bron: Dichtbij