Transformatie Rico
Transformatie Rico

Transformatie: Rico

Nieuws

Iedereen kent ze wel, paarden die een geweldige transformatie ondergingen. Zo ook Rico, een elfjarige Fjord. Hij veranderde van een mager sprietje naar een breed en gespierd paard.


In 2007 werd de driejarige Fjord Rico, door een voorgaande eigenaresse, gekocht bij een handelaar. Hij was zeer mager en verwaarloosd, zoals je kunt zien op de weidefoto bovenaan het artikel. Toen Rico eenmaal was aangesterkt, werd hij zadelmak gemaakt en western beleerd. Door tijdgebrek werd de Fjord in de verkoop gezet. Rico kwam in de zomer 2010 in het leven van Annelies Severyns: “Ik zag hem op internet staan, daar werd hij aangeboden als verzorgpaard.” Vanaf dat moment ging Annelies hem verzorgen. Ze vertelt: “Toen ik begon met hem verzorgen was hij nog erg smal, hij stond bij een Shetlander in de wei die altijd het eten opeiste. De eigenaar van Rico had toen ook nog een andere Fjord, samen met die Fjord en zijn ruiter maakten we altijd veel buitenritjes.”

Nadat Annelies Rico drie jaar lang als verzorgpaard had, kocht ze hem in oktober 2013. Bij aankoop verhuisde Rico van stal en Annelies ging meer dressuurmatig met hem aan het werk. “Het eerste half jaar vroeg ik me echt af waarom ik hem gekocht had, het rijden ging niet echt goed. Het rijden verbeterde toen hij niet meer 24 uur per dag in de wei stond, maar ’s nachts op stal ging. Hij werd losser in zijn lichaam en werd veel werkwilliger tijdens het trainen. Hij heeft nu een fijn vriendje als hij buiten staat en is hierdoor niet meer de laagste in rang. Dit heeft hem zeker goed gedaan, want hij zit fijner in zijn vel en gedraagt zich beter.” Sinds Rico meer dressuurmatig wordt getraind, veranderde hij aanzienlijk. “Door het trainen kreeg hij bredere schouders en werd zijn hals veel dikker en gespierder.”

Annelies vertelt over het karakter van Rico: “Het is een heel lief paard, maar hij zoekt soms wel de grenzen op. Hij gaat bijvoorbeeld soms onder de touwen door als hij vast staat op de poetsplaats. Hij is best koppig, maar toch wel heel schattig!”

Rico is nu elf jaar oud en wordt dagelijks getraind door Annelies. De combinatie is ontzettend gegroeid in hun rijkunsten, maar Annelies kan er geen niveau aan koppelen. “Dit komt omdat we geen wedstrijden rijden, aangezien Rico niet op de trailer wil.” In de toekomst hoopt Annelies dat ze een eigen trailer heeft en kan gaan oefenen met het trailer laden, zodat de combinatie in de wedstrijdring kan verschijnen.

PS: Heb jij ook een paard die een transformatie heeft ondergaan? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw paard in deze wekelijkse rubriek! Elke maandag vind je een nieuw transformatie online.

1 rijden juli 2011
SONY DSC
9 Rico 2014
10 Rico 2015