130514725_ABFweb
130514725_ABFweb

2,5 jaar cel voor paardenvleesfraudeur

Nieuws

2,5 jaar straf krijgt-ie: vleeshandelaar Willy Selten. Hij krijgt de straf opgelegd voor het verkopen van goedkoop paardenvlees als rundvlees. De rechter in Den Bosch acht een vergissing uitgesloten. Het Algemeen Dagblad vertelt ons meer over de straf en de uitspraak van de rechter.Wat was er aan de hand?


Sinds 2011 verkocht Selten ruim 300.000 kilo paardenvlees dat was vermengd met rundvlees. Hij verkocht het als puur rundvlees. Het bedrijf van Selten had financiële problemen. Volgens de rechter is nu gebleken dat Selten zijn klanten en uiteindelijk de consument heeft misleid. Daarbij heeft de vleeshandelaar volgens de rechter bijgedragen aan het negatieve imago van de Nederlandse vleesindustrie. Zowel in eigen land als ver daarbuiten.

De opgelegde straf


Het openbaar ministerie eiste vijf jaar celstraf tegen vleeshandelaar Selten. De rechter legde die straf niet op. Onder meer omdat het bedrijf van Selten failliet is gegaan door de affaire. En omdat de vleeshandelaar vanaf de inval met naam en toenaam in de pers is genoemd. Selten kreeg dus uiteindelijk 2,5 jaar celstraf voor zijn daden.

Per ongeluk


Selten zelf zegt dat er bij het de verwerking van paardenvlees binnen zijn bedrijf fouten zijn gemaakt,  maar hij ontkent dat dit met opzet gebeurde. Volgens Selten lag het aan de artikelnummers van paardenvlees- en rundvleessnippers. Deze zouden volgens Selten hetzelfde zijn geweest. Hij gaf eerder al toe dat dat beter gecontroleerd had moeten worden.

Bron: AD.nl.