benen dressuur detail
benen dressuur detail

Hoe maken we de dressuursport aantrekkelijker?

Nieuws

Hoe maken we de dressuursport aantrekkelijker voor een grotere groep mensen? De toekomst van de dressuur is een belangrijk agendapunt tijdens het FEI Sports Forum in Lausanne op 27 en 28 april.


De FEI heeft vorig najaar een onderzoek laten uitvoeren onder diverse doelgroepen van de dressuursport. Het rapport is opgesteld door een zestal man sterke commissie onder leiding van Frank Kemperman, directeur van het prestigieuze concours in Aken. Het onderzoek geeft een aantal inzichten, die in het rapport worden weergegeven en zijn uitgewerkt in concrete voorstellen. Enkele van de bevindingen uit het onderzoek zijn:

  • Het gebruik van nieuwe formats is belangrijk voor het toekomstige succes van evenementen (kortere proeven voor zowel de wedstrijd en de training);

  • Goed commentaar en gebruik digitale technologie is belangrijk om de sport uit te leggen aan nieuw publiek;

  • Meer vrijheid in kleding en muziekkeuze kan een groter publiek aantrekken, mits het passend is;

  • Meer aandacht in de media voor het verhaal achter ruiters en paarden maakt de sport aantrekkelijker.


Zo’n 86% van het huidige publiek kijkt volgens het onderzoek naar dressuur vanwege de schoonheid, de band tussen ruiter en paard, het paard zelf, de elegantie en plezier.

Het rapport omvat een groot aantal voorstellen op uiteenlopende onderwerpen als teamgrootte op kampioenschappen, het laten vervallen van het wegstreepresultaat, kledingvoorschriften, prijzengeld, interactie met het publiek en nieuwe wedstrijdformats.

Uit het onderzoek blijkt dat er een uitdaging ligt op de volgende gebieden: het tekort aan media exposure, de vermeende dierenmishandeling, de beoordeling van de proeven is moeilijk te volgen, het is saai om naar te kijken en te duur om zelf mee te doen.

Je kunt hier het gehele rapport bekijken.

Wat is volgens jou de oplossing om de dressuursport aantrekkelijker te maken?


Bron: Horses & Dressage News