120614799_ABFweb
120614799_ABFweb

Paarden zijn slimmer dan gedacht

Nieuws

Nieuw onderzoek wijst uit dat paarden slimmer zijn dan gedacht. Onderzoekers van de universiteit van Pisa in Italië ontdekten dat paarden handelingen van mensen snappen en hun eigen gedrag hierop aanpassen.


Aan het onderzoek werkten 24 paarden mee. Zij werden getraind om een emmer om te gooien, zodat ze de wortel daaronder konden vinden. Vervolgens verdeelden de onderzoekers de paarden in twee groepen en werden er drie emmers neergezet. De paarden van de eerste groep moesten de wortel vinden, die onder één van de drie emmers lag, nadat ze hadden gezien waar de wortel was verstopt. De tweede groep wist niet waar de wortel lag. De onderzoekers wilden hiermee achterhalen hoe goed paarden een menselijke aanwijzing kunnen begrijpen en onthouden.

De eerste groep paarden was succesvoller in het vinden van de wortel bij hun eerste poging, maar ze namen er wel meer tijd voor dan de paarden uit de tweede groep. Toen de test herhaald werd, lieten de onderzoekers beide groepen niet zien waar de wortel verstopt werd. De paarden van de eerste groep waren vervolgens minder nauwkeurig, maar ze vonden de wortel wel sneller. Ze gingen in eerste instantie terug naar de emmer waar de laatste keer een wortel onder gelegd was. Hieruit blijkt dat ze onthouden hadden waar het eten de vorige keer verstopt was.

De resultaten laten zien dat paarden in staat zijn om de locatie van eten te onthouden na een korte tijd. Ook passen ze hun gedrag aan, op basis van de aanwijzingen die ze krijgen. Als ze hadden gezien waar de wortel neer gelegd werd, gingen ze nauwkeurig zoeken. Maar als ze dit niet zagen, dan zochten ze zo snel mogelijk.

Bron: Horse&Hound