veulen
veulen

Fokken: do’s en dont’s

Nieuws

Denk je eraan een veulentje te gaan fokken? Horselistening stelde een lijstje met do’s en don’ts op dat je in gedachten kunt nemen.
  1. Doe onderzoek. Fokken is niet iets waar je zomaar instapt. De paardenmarkt ligt op zijn gat, dus het is van belang dat je iets goeds fokt waarover is nagedacht. Je moet erbij stil staan dat je geen kloon krijgt van je merrie. En als het feit dat je kleur, geslacht en karakter niet kunt kiezen je bang maakt, koop dan gewoon een veulen.

  2. Bereken een budget. Weet je echt wat het allemaal gaat kosten? Je betaalt dekgeld, eventuele stalkosten als je merrie bij de hengst is en flink wat dierenartskosten. En wat als ze niet meteen drachtig wordt? Hoe vaak ga je het proberen? Een veulen fokken is absoluut niet goedkoop.

  3. Ga niet Google’n. Voor iedere persoon die gek is op een hengst is er een die hem haat. Het internet kan ervoor zorgen dat je overal aan gaat twijfelen. Je kunt beter boeken lezen en fokkers om advies vragen, dat geeft ook iets meer rust.

  4. Heb geduld. Het zijn elf lange maanden. Ga niet na twee maanden al kijken of je een uier ziet. En probeer vooral niet te Googlen.

  5. Maak een plan. Lees je in, vooral als het de eerste keer is. Zorg ervoor dat alle tools voor de bevalling beschikbaar zijn en zorg ook dat je weet wat je moet doen als het misgaat. En wat ga je doen als er een gezond veulen op de grond staat? Het fokken is - net als het kopen - het makkelijke deel. De jaren erna worden vaak niet in gedachten genomen. Ga je op wedstrijd en ga je naar de keuring? Breng je je veulen naar de opfok of laat je hem thuis opgroeien?

  6. Wees realistisch. Denk niet dat als je je nu geen paard kunt veroorloven, je maar moet gaan fokken omdat het goedkoper is en je het over een paar jaar wel kunt veroorloven of desnoods verkoopt.


Bron: Horselistening