110810507_ABFweb
110810507_ABFweb

Paardenmarkten maken samen regels voor dierenwelzijn

Nieuws

De paardenmarkten in Zuidlaren, Hedel en Elst gaan samen regels maken om het dierenwelzijn te verbeteren. De voorschriften worden vastgelegd in plaatselijke verordeningen.


De gemeenteraad van het Drentse Tynaarlo stemde onlangs in met strengere voorschriften voor de paardenhandel op de Zuidlaardermarkt. De dieren mogen niet langer dan acht uur staan en moet er voldoende toezicht, ruwvoer en water zijn, evenals dekens voor ezels en veulens. Die regels gaan ook op de markten van Hedel en Elst gelden.

Overleg


“Het eerste overleg is inmiddels geweest. Contact tussen de markten was er al langer, alleen niet over dierenwelzijn. Zuidlaren, Hedel en Elst zijn de paardenmarkten in Nederland waar handelaren betalen om er te staan. Als wij in ons eentje van alles regelen en de anderen weten daar niks van, krijg je problemen. Dan bestaat de kans dat je wordt gemeden en bestaat de Zuidlaardermarkt geen 800 jaar meer”, vertelt Burgemeester Marcel Thijsen van Tynaarlo.

Dierenwelzijn op de markt


Samen met Eyes on Animals en de Dierenbescherming maakt Tynaarloo zich al jaren sterk voor het dierenwelzijn op de Zuidlaardermarkt. Er is een aantal richtlijnen opgesteld tegen mishandeling, kwelling en gezondheidsgevaar. Dat wordt onder het kopje ‘dierenwelzijn’ vastgelegd in de marktverordening. De regels gaan in op de komende, 815e editie van de Zuidlaardermarkt. Thijsen: “Dierenwelzijn konden we tot dusver niet afdwingen. Het was een soort moreel appel. In alle drie de plaatsen wordt het nu vastgelegd. Handelaren weten waar ze aan toe zijn.’’

Publiek


Dat dierenwelzijn prioriteit heeft, is volgens Thijsen niet zo gek. De markten leven bij het feit dat er veel publiek, waaronder toeristen, op afkomt. ,,Als de dieren slecht worden verzorgd en mensen gaan daarom een hekel aan dit soort evenementen krijgen is dat het einde. Er is dus niet alleen een morele en ethische noodzaak, ook een economische.’’

Zwarte lijst


Tynaarlo gaat een zwarte lijst opstellen voor handelaren die zich misdragen op de Zuidlaardermarkt en andere evenementen. “Daar hebben we het met Hedel en Elst nog niet over gehad. Dat zou ik wel graag willen”, aldus Thijsen.

Bron: Dagblad van het Noorden