Manege Japero
Manege Japero

Manegetest: Manege Japero

Nieuws

Het testteam was voor Bit 225 te gast bij westernmanege Japero in het Friese Berlikum. Het thema pesten staat hier hoog op de agenda. Instructrice Petra heeft een antipestbeleid ontwikkeld met behulp van de kudde paarden. De workshop is bedoeld voor scholen en bedrijven. Maar ook als ‘normale’ manegeruiter kun je rekenen op veel aandacht. Instructrice Petra is erg betrokken bij haar klanten.


Haar kudde paarden is van groot belang. Ze spiegelen volgens Petra het gedrag van deelnemers aan de workshop pesten en bieden hen handvatten om over hun eigen gedrag na te denken. Volgens de initiatiefneemster heeft het effect op degenen die het doen en personen die het ondergaan. “Soms zijn dat dezelfde personen.”

Maar ze is ook erg betrokken bij de mensen die komen voor rijles. “Ik zat in een depressie”, vertelt een inmiddels enthousiaste klant tijdens het bezoek van het testteam. “De eerste lessen zat ik te huilen. ‘Geeft niks’, zei Petra. Zij heeft mij zo goed geholpen!”

De instructrice wil ook het welzijn van de paarden vergroten. Daarom is bij de gemeente een aanvraag ingediend voor een loopstal. In de winter kunnen de paarden niet naar de wei. Dat komt door de kleigrond. Een loopstal biedt de viervoeters meer bewegingsmogelijkheden dan de stands waar de meeste dieren nu vaak in vertoeven.

Benieuwd hoe dit bedrijf uit de test komt? Bekijk alvast het scoreformulier.

Lees het volledige artikel in Bit 225. Deze editie is vanaf vrijdag 17 april in de winkel en is ook online te bestellen.

Manege Japero