endurance marijke visser joyce van den berg
endurance marijke visser joyce van den berg

‘Kritiek is niet slecht. Je gaat er door nadenken’

Nieuws

‘Ze gebruiken hun paarden als bromfietsen!’ Die opmerking werd afgelopen jaar gemaakt over endurance-amazones Marijke Visser en Joyce van den Berg in de aanloop naar het WK. Hoe ga je met deze en andere soorten kritiek om? “Ik ga in ieder geval niet reageren vanuit emotie”, zegt Marijke. “Daar krijg je later spijt van.” Lees het interview met de twee amazones in Bit 225, dit nummer ligt vanaf 17 april in de winkel. Of bestel ‘m hier.


Nadat Bit de twee amazones had gesproken, verongelukten er meerdere paarden tijdens endurancewedstrijden in het Midden-Oosten. De FEI heeft de volgende wedstrijden die daar gepland stonden van de kalender gehaald en de KNHS heeft ruiters opgeroepen daar (voorlopig) niet meer te starten. Gezien de timing van de publicatie van het interview in Bit en de nieuwsberichten over het Midden-Oosten heeft Bit de twee gevraagd te reageren op de berichten. Die reacties lees je hieronder:

Marijke Visser: “In 2011 leerde ik de UAE (Verenigde Arabische Emiraten) kennen. Vanaf dat moment heb ik een zwak voor het land, de paarden, de mensen en de cultuur. De vele kritiek op de UAE valt dan soms ook zwaar. Ik ben mij ervan bewust dat ik niet alles moet willen goed praten, want die neiging krijg ik als ik opmerkingen lees waar je de onwetendheid vanaf kunt lezen...”
‘Waar halen wij Nederlanders de kennis vandaan om de grootte van de problemen daar in te kunnen schatten?’

“Mijn reactie op de vraag wat ik vind van het feit dat de KNHS een startverbod heeft gegeven voor NL ruiters in de UAE: Ik vind dat je als ruiter zelf verantwoordelijk bent voor de ritten die je gaat rijden. Enkel als je op een kampioenschap voor je land uitkomt is inmenging van de bond zinvol. Daarnaast snap ik niet zo goed wat de KNHS ermee wil bereiken en wordt op deze manier heel de UAE over één kam geschoren. Het is voor mijn gevoel een zinloze reactie op de problemen die er nu spelen. Het enige wat de KNHS hier volgens mij nu mee hoopt te bereiken, is het stillen van onze Nederlandse ‘endurance kenners’ die wanhopig om reactie en actie van de KNHS vragen.
Ik was eerlijk gezegd een beetje overdonderd met het persbericht van de KNHS (die ik nochtans echt waardeer )... Nederland staat toch niet gekend als groot enduranceland en we hebben nota bene op de Wereldruiterspelen paarden mogen starten die in bezit zijn van een UAE-eigenaar. Waar halen wij Nederlanders de kennis vandaan om de grootte van de problemen daar in te kunnen schatten?”

“De sport in de UAE in groot en professioneel. De kennis en kunde is daar vele male verder dan in Nederland en zelfs Europa, denk ik. Wij zweven nog een beetje te veel in het ‘to finish is to win’ verhaaltje. Maar we weten allemaal dat ‘to finish’ helemaal niet ‘to win’ is. Zo zit het spelletje nu eenmaal niet in elkaar. Dat betekent niet dat je niet tevreden mag zijn met elke ander resultaat dat je behaald hebt in de race. Doel stellen is belangrijk en ze behalen is goed. Maar hier in Nederland hebben wij nog een beetje een andere mentaliteit waardoor veel dingen niet nuchter bekeken kunnen worden tegenover de topsport. Wat ik mee krijg uit reacties op internet is dat men geen idee heeft waar ze over spreken. En dat is iets waar ik het het meest moeilijk mee heb in alle nieuwsberichten en de daar opvolgende reacties... In Nederland doet deze onrust de sport geen goed. De verhalen worden groter en de kern van waarheid is zo goed als verdwenen. Daarnaast is het opvallend dat de mensen die recent in de UAE geweest zijn een hele andere kijk hebben op de ‘problemen’ dan de buitenstaanders. Veel dingen zitten anders in elkaar dan er naar buiten is gebracht.”

“Ik wil mij verder niet teveel uitlaten over de problemen die er op dit moment spelen. Ik weet er het fijne ook niet precies van. Ik weet wel dat ik voordat ik de ongelukken beoordeel als mishandeling eerst het juiste verhaal er bij wil weten.”

Joyce van den Berg: “Het is jammer dat er zelden echt aandacht is voor de endurancesport en er wel interesse is als het zoals nu negatief in het nieuws komt. Het zou leuk zijn als bladen eraan meewerken om te laten zien hoe gaaf de sport is, in plaats van alleen te kijken naar kritiek, negativiteit en mishandeling. De sport is geweldig. Om samen met je paard 160 km lang keuzes te maken, het terrein in te schatten, positie en snelheid te bepalen, samen tot het best haalbare resultaat te komen en dat met een team mensen om je heen die stuk voor stuk belangrijk voor je zijn. Dat is de sport!”
‘De sport is geweldig en ik geniet van alles wat ik mee maak en de kansen die we krijgen’

“Dat de problemen opgelost moeten worden, staat voorop, maar dan heb ik het niet alleen over het Midden Oosten. Over de hele wereld zijn problemen in de paardensport en dat is verschrikkelijk. Er zijn veel uitspraken en berichten die opgeblazen worden, veelal door mensen die nooit in het Midden Oosten geweest zijn. Ik ben blij dat ik met mijn eigen ogen heb mogen zien hoe het daar is. Het is een andere wereld, maar dat wil niet zeggen dat het slecht is. De problemen die er zijn wil ik niet goed praten, maar intern wordt er ook zeker aan gewerkt, maar dat weten alle ‘kenners’ hier in Nederland niet. Dat is ook niet leuk om te horen natuurlijk, dat ze daar ook zelf in zien dat er dingen anders moeten. Maar de sport is zo enorm groot, het kan niet alleen maar positief zijn.”

“De sport is geweldig en ik geniet van alles wat ik mee maak en de kansen die we krijgen. Ik focus me graag op positieve dingen. Boycotten of slecht praten over één land vind ik laag en respectloos. Het is iemands eigen keus én risico om welke wedstrijden of paard dan ook te rijden. Daar is niemand anders voor nodig om dat te bepalen. Ik vind het geweldig om in de UAE te zijn, de mensen en paarden zijn fantastisch. De mensen uit dat soort landen veroordelen Nederlanders ook niet als ze hun paard naar de slager brengen, omdat ze geen geld of tijd meer hebben of hem maanden lang kreupel rond laat lopen omdat de dierenarts zo duur is, dat is voor hen bizar...”

Lees een groot interview met de twee endurancemeiden nu in Bit, bestel dit exemplaar online.
endurance sfeer marijke visser
marijke visser, joyce van den berg, endurence portret