141110028_ABFweb
141110028_ABFweb

‘Burgerwacht moet paarden beschermen’

Nieuws

Door het hele land moeten er speciale burgerwachten worden opgericht om te voorkomen dat paarden nog langer kunnen worden mishandeld. Die oproep doet Henk ten Napel, voorzitter van de landelijke stichting Zinloos Geweld tegen Dieren: “We moeten voorkomen dat onze paarden vogelvrij rondlopen.”


Sinds 2013 zijn er door het hele land al minstens 90 paarden op gruwelijke wijze seksueel toegetakeld. Daarbij werden de weerloze dieren vaak in hun geslachtsdelen gestoken. Daarop werd in de zomer van 2014 een speciaal rechercheteam opgericht. Na enkele incidenten in Noord-Nederland ging de politie hier zelfs een stapje verder door onder meer met een politiehelikopter het platteland af te speuren. In totaal zijn er 24 meldingen onderzocht, maar dit leverde verder niets op.

Onderzoek muurvast


Nu het onderzoek muurvast zit, is ook de capaciteit afgebouwd. De politie Noord-Nederland maakte deze week bekend dat het politieonderzoek naar de reeks paardenmishandelingen in dit gebied op een laag pitje wordt gezet. “Wat overigens niet wil zeggen dat er niets meer gebeurt”, aldus woordvoerster Jolanda Dols namens het landelijke rechercheteam. ,”De methode met het zogenoemde aerial profiling (speuren met een politieheli) wordt nu de komende maanden ook in andere regio’s beproefd. Mogelijk dat het hier wel tot concrete aanwijzingen leidt.”

Burgerwacht oprichten


Henk ten Napel van de Zinloos Geweld tegen Dieren weigert intussen lijdzaam toe te zien hoe nog steeds dieren worden mishandeld. Sinds vorig jaar 87 incidenten in kaart waren gebracht en het landelijke politieteam werd opgericht, was het alweer driemaal raak. Zoals eind maart in Empe bij Zutphen. “Daarmee lijkt het erop dat de dierenbeul weer uit zijn winterslaap is ontwaakt. Nu de dieren weer buiten staan, zijn ook de risico’s groter. Vandaar dat ik de oproep doe om door het hele land burgerwachten op te richten”, aldus Ten Napel. Zelf formeerde hij ooit een burgerwacht toen de beruchte ‘Beul van Twente’ - de genezen verklaarde tbs-patiënt Rudolf K. - tussen 2000 en 2004 dood en verderf onder paarden in die regio zaaide.

Tips & tricks


Zinloos Geweld tegen Dieren hield vorig jaar nog een bijeenkomst voor paardenbezitters uit het hele land. “Daarbij hebben we tips gegeven hoe je eventueel zo’n burgerwacht kunt oprichten. Daar kwamen zo’n 60 geïnteresseerden op af. Toen ging het er allemaal nog vrijblijvend aan toe, maar ik wil dit nu veel concreter oppikken. Als mensen een burgerwacht willen formeren, kom ik gewoon een dagje langs om heel gericht uit te leggen hoe je dat kunt doen.”

Succes


Politiewoordvoerster Jolanda Dols laat weten dat de politie niet afwijzend tegenover een burgerwacht staat: “We hebben de burgers immers nodig om dit probleem op te lossen. Zolang het maar niet leidt tot burgers die in de problemen raken of voor eigen rechter spelen.” Volgens Ten Napel is dit niet aan de orde. “Met onze Twentse burgerwacht hebben we bewezen dat zoiets werkt. Het heeft nooit tot excessen geleid. Iedereen hield zich keurig aan de richtlijnen. En later tijdens de rechtszaak bleek dat we ‘De Beul’ ooit bijna te pakken hadden.”

Bron: De Telegraaf

P.S. Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Bit!