zomer
zomer

Zeven manieren om samen met je paard van de zon te genieten

Nieuws

Ruiters houden van de zon, maar de temperatuurstijging kan een impact hebben op je paard. Zorg ervoor dat zijn tijd in de zon zo fijn mogelijk is, met de volgende tips van Horse and Hound.


Jij kijkt vast al lang uit naar de warme zomermaanden - langere dagen, warmere ochtenden en minder lagen kleding - maar ziet je paard dat hetzelfde? Veel ruiters zeggen dat hun paarden makkelijker te rijden zijn in de zomer, omdat ze meer buiten staan en omdat de zon ze op een natuurlijke wijze kalmeert. Maar teveel hitte kan ook leiden tot uitdroging, loomheid, diarree en soms zelfs tot koliek. Dus hoe geniet je van de zon op een manier die fijn is voor je paard?

1. Zorg voor schaduw


Je paard moet de mogelijkheid hebben om aan de zon te ontsnappen. Dus zorg ervoor dat er schaduw is als hij de hele dag buiten staat. Dit helpt hem ook om aan die vervelende vliegen te ontkomen.

2. Pas je routine aan om koel te blijven


Het is het beste om vroeg in de ochtend of laat in de avond te rijden, om zo de ergste hitte te vermijden. Overweeg het om je paarden ‘s nachts buiten te zetten en hem overdag binnen te houden.

3. Scheer paarden met een dikke vacht


Veel oudere paarden en pony’s hebben moeite met verharen. Een dikke, lange vacht houdt warmte vast en zorgt ervoor dat ze moeilijker afkoelen. Je kunt ervoor kiezen om ze te scheren. Als het regent zul je dan wel een dunne deken moeten gebruiken. Een vliegendeken kan ook, die helpt meteen vliegen weg te houden.

4. Smeer roze neuzen in


Net zoals wij kunnen verbranden door UV-straling kan de huid van je paard dat ook. Witte neuzen of oogleden zijn gigantisch vatbaar door de zon en verbranden doet - net als bij ons! - flink pijn. Daarnaast kan je paard ook huidkanker krijgen door verbranden. Insmeren dus! Je kunt ook een vliegenmasker dat UV-werend is gebruiken.

5. Houd hoeven sterk


Terwijl modderige weides in de winter leiden tot zachte hoeven, zorgt droog zomerweer voor brokkelende en scheurende voetjes. Houd ze dus vochtig en zorg ervoor dat je paard regelmatig bezoek krijgt van de smid, ook al staat hij niet op ijzers.

6. Houd het dieet in de gaten


Meer weidegang en een warmer klimaat zorgt ervoor dat je paard betere kwaliteit gras voor een langere periode kan eten, maar minder calorieën nodig heeft om hem warm te houden. Gewichtstoename is dan ook er voor de hand liggend en vormt een risico op hoefbevangenheid. Houd het gewicht van je paard  (met een weeglint) goed in de gaten. Pas het dieet en werkschema aan als dat nodig is.

7. Ben weidewijs


Extra tijd op de weide betekent dat grasmanagement - mest ruimen en weides niet laten over begrazen - belangrijk is, net zoals een effectief ontwormingsprogramma. Overleg met je dierenarts over parasietcontrole, waaronder regelmatige eitellingen. Haal ook alle (mogelijk) giftige planten weg uit de weide.

Bron: Horse and Hound