Rath Totilas portret
Rath Totilas portret

Paul Schockemöhle: ”Totilas was een slechte investering”

Nieuws

In een interview met ’Welt am Sonntag’ heeft Paul Schockemöhle de koop van Totilas beschreven als een slechte investering. De zeventigjarige Duitse mede-eigenaar van de zwarte Gribaldi-zoon ervaart de aankoop allesbehalve positief.


De drievoudig Europees Kampioen springen en grootste particuliere fokker van Duitsland heeft Totilas in 2010 direct na de Wereldruiterspelen, waar de zwarte hengst drie gouden medailles won met Edward Gal, gekocht. De toenmalige eigenaar van Totilas, Cees Visser, zou negen miljoen euro gekregen hebben voor zijn paard. Voormalig dressuuramazone Ann Kathrin Linsenhoff en haar man Klaus-Martin Rath werden mede-eigenaar en zoon Matthias Alexander Rath werd de nieuwe ruiter van de zwarte hengst.

Rath en Totilas zouden bij internationale kampioenschappen gouden hoefafdrukken achterlaten, maar dat is er tot nu toe niet van gekomen. De ene blessure volgde de andere op en Schockemöhle zei hierover dat zo’n beetje alles wat mis zou kunnen gaan, ook is misgegaan met Totilas.

Voor de koop was hij het beste dressuurpaard ter wereld en Schockemöhle heeft zelf de fokrechten behouden en de rijrechten verkocht. Voor de verkoop van het sperma van Totilas is nu twee miljoen euro betaald. Een portie sperma kost 4000 euro en als er een gezond veulen wordt geboren, kost dat de fokker nog een keer 4000 euro.

Volgens Paul Schockemöhle maakt de zwarte hengst dit jaar zijn rentree in de sport. Lukt dat niet, dan is hij volgend jaar weer beschikbaar voor de dekdienst.”Als je het zo wilt zeggen, was Totilas een verkeerde investering, maar grijze haren had ik daarvoor al,” aldus Schockemöhle.

Bron: Ludwig Pferdewelten & Horses.nl