beenbescherming
beenbescherming

Nieuw licht op peesblessures bij oudere paarden

Nieuws

Uit nieuw onderzoek naar het ouder worden van pezen blijkt dat het materiaal tussen peesvezelbundels stijver wordt naarmate de jaren vorderen, waardoor er sneller blessures ontstaan bij oudere paarden, schrijft The Horse.


Onderzoekers van de Queen Mary Universiteit van Londen, de Universiteit van East Anglia, University College London en de Universiteit van Liverpool hebben herhaaldelijk monsters van paardenpezen gestretcht om hun elasticiteit te testen en hun vermogen om zichzelf te herstellen.

Eerdere studies lieten al zien dat verstijving bij oudere pezen ervoor zorgt dat oudere paarden sneller geblesseerd raken. Dit onderzoek laat zien dat het specifiek gaat om het stijver worden en de verminderde weerstand van het materiaal dat de peesvezelbundels op zijn plaats houdt.

Peesvezelbundels worden omgeven door de interfascicular matrix (IFM), dat gemaakt wordt van weefsel dat de vezelbundels langs elkaar laat glijden en onafhankelijk laat rekken. Bij paarden vereist de digitale buigpees, die wordt gebruikt om energie op te slaan voor aandrijving, meer IFM-stretching dan de gemeenschappelijke digitale strekpees, die de positie van het been bepaald.

Hoewel de IFM elastischer is en beter herstelt dan de digitale buigpees, is hij gevoeliger voor blessures op latere leeftijd vanwege de grotere druk waaraan hij bloot staat, de verstijving en het verminderde vermogen om te herstellen.

Deze nieuwe ontdekking impliceert dat blessures aan verschillende pezen verschillend kunnen worden behandeld en dat er nieuwe behandelmethoden kunnen worden ontwikkeld om blessures bij oudere paarden te voorkomen, aldus de onderzoekers. “We begrijpen nu een stuk beter wat er gebeurt met de peesstructuur wanneer een paard ouder wordt en de rol die het speelt bij blessures”, vertelt Chavaunne Thorpe, een van de onderzoekers. ”Deze informatie kunnen we gebruiken om maatregelen te treffen om het risico op peesblessures te verminderen.”

Bron: The Horse