141215124_ABFweb
141215124_ABFweb

5x meer duurzaamheid op stal

Nieuws

Gisteren was het Earth Day, een dag waarop wereldwijd op positieve wijze aandacht gevraagd wordt voor duurzaamheid en milieu. Ook op stal kun je van alles doen om het milieu een beetje te helpen. En dat hoeft echt niet moeilijk te zijn. Horsecollaborative zette een aantal handige tips op een rijtje waarmee je met weinig moeite ineens een stuk duurzamer bezig bent. En dat is soms nog leuk ook ;)Vervang je gloeilampen


Misschien wel de simpelste tip van allemaal: vervang gloeilampen door spaarlampen of, waar mogelijk, LED verlichting. LED lampen verbruiken zo’n 85% minder stroom dan gloeilampen, voor dezelfde lichtopbrengst. Daarnaast gaan ze ook nog eens veel langer mee. Gloeilampen kunnen dus echt niet meer.

Kleding- en materiaalruil


We doen allemaal weleens een impulsaankoop, waardoor er rijbroeken, shirtjes en halsters in de kast liggen te verstoffen omdat ze toch niet helemaal pasten of bij nader inzien toch net niet de goede kleur hadden. Zonde! Jouw miskopen maken iemand anders misschien wel helemaal gelukkig en andersom hebben je stalgenoten vast ook wel iets in hun kast liggen waar jij blij van wordt. Organiseer dus een kleding- en materiaalruil op stal, zodat niemand iets hoeft weg te gooien. Hartstikke leuk en hartstikke duurzaam.

Recylcekist


We weten allemaal dat recyclen goed is voor het milieu en toch doen we het lang niet allemaal. Maar het recyclen van oude t-shirts, rijbroeken en handdoeken is juist hartstikke handig; je kunt ze namelijk prima gebruiken voor het poetsen van laarzen, paarden en hoofdstellen. Roep dus een ‘recyclekist’ in het leven waar je samen met je stalgenootjes oud textiel in gooit om vervolgens op stal te gebruiken.

Check je bandenspanning


Het oppompen van je fietsbanden scheelt je een hoop energie omdat je dan net wat minder hard hoeft te trappen. Maar goed, daar help je het milieu natuurlijk niet mee. Dat doe je wel door regelmatig de spanning van je autobanden te controleren. Banden die zijn opgepompt tot de hoeveelheid druk die de fabrikant van je auto adviseert - vraag dat na bij het tankstation - scheelt al snel zo’n 3% in je brandstofverbruik. Dat klinkt misschien niet veel, maar als je iedere dag naar stal rijdt en iedere week met die auto en een zware trailer op concours gaat, scheelt het toch. Ook in je portemonnee, trouwens ;)

Regenwater opvangen


De auto of trailer wassen of de planten water geven hoeft natuurlijk echt niet met het super gezuiverde water wat er in Nederland uit de kraan komt. Regenwater voldoet ook prima, is goed voor het milieu en hartstikke gratis. Bovendien valt er meestal genoeg dus vang regenwater op doe er je voordeel mee.

Bron: Horsecollaborative