paardenvlees vlees
paardenvlees vlees

Europese actie tegen fraude met paardenvlees

Nieuws

Bij een actie tegen fraude met paardenvlees zijn in verschillende Europese landen in totaal 26 mensen opgepakt, meldt de NOS. De mensen vormen een criminele organisatie, die er onder meer van wordt verdacht tussen 2010 en 2013 zo’n 4700 paarden die niet geschikt waren voor menselijke consumptie toch hebben verwerkt. Het vlees is toen in de voedselketen terecht gekomen.


In november 2012 begon het onderzoek naar illegaal paardenvlees in België. Het onderzoek werd al snel uitgebreid naar Frankrijk, en onder andere Nederland en Ierland. In Frankrijk zijn 400 zogenoemde paardenpaspoorten gevonden waarmee was geknoeid.

Bij de actie waren medewerkers van politie en justitie betrokken uit België, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland, Ierland, Groot-Brittannië en Nederland. In ons land deden 100 medewerkers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit aan de actie mee. De komende dagen worden waarschijnlijk meer details bekendgemaakt over het onderzoek in Nederland door het Openbaar Ministerie.

Bij tientallen huiszoekingen werd onder meer 37.000 euro contant geld in beslag genomen. Dierenartsen zullen meer dan 200 in beslag genomen paarden inspecteren. Honderden documenten, medicijnen en tientallen computers en gegevensdragers zijn in beslag genomen.

Bron: NOS