Transformatie Zander
Transformatie Zander

Transformatie: Zander

Nieuws

Iedereen kent ze wel, paarden die een geweldige transformatie ondergingen. Zo ook Zander, een elfjarige KWPN-ruin. Hij veranderde van ‘groen’ paard naar een gespierd sportpaard.


In 2008 was de toen vijftienjarige Mellanie Welles op zoek naar een eigen paard. Ze stuitte via internet op Zander, een vierjarige ruin van 1.62 meter met de Gelderse hengst Parcival als vader. Helaas ging de koop niet door en werd Zander verkocht aan andere mensen, Mellanie verloor hem uit het oog. “Acht maanden later zag ik hem opeens weer te koop staan op internet, dat kon geen toeval zijn,” vertelt Mellanie enthousiast. Ze kocht de jonge ruin in maart 2009 en begon met trainen. “Ik kwam van de manege en Zander was nog groen, hij kon niet aan de teugel en sprong vaak aan in de verkeerde galop. Hij was lang in zijn lichaam en liep erg op de voorhand. Ik had twee keer per week les en reed hem maximaal vijf keer per week.”

Zander leerde heel snel en in september 2009 startte de combinatie hun eerste wedstrijd in de klasse B. Dit ging heel voorspoedig en ze vlogen de klassen door. Een jaar later, in september 2010, mocht de combinatie al M2 starten. “In de M2 zijn we een poosje blijven hangen. Zander moest eerst meer bergopwaarts gaan lopen en de afwerking moest beter voordat we naar de Z1 zouden gaan. Na een tijdje kwamen we telkens met drie winstpunten thuis en hadden we dertig winstpunten in de M2. Ik ben toen paar keer HC (buiten mededeling) gestart, omdat ik vond dat we nog niet klaar waren voor de Z1.” Eind 2011 besloot Mellanie dat het tijd om de overstap te maken. “Aangezien Zander wat snel moe wordt, was de 20 x 60 meter-ring heel erg wennen voor ons. Maar gelukkig leerden we allebei snel.”

Door de zwangerschap van Mellanie werd Zander in 2013 acht maanden lang niet meer gereden, maar alleen gelongeerd. Toen Mellanie in oktober 2013 weer op haar Zander klom, leek ze wel een ander paard onder zich te hebben. “Hij was opeens heel jeugdig, fris en energiek. De periode rust had hem zeker goed gedaan! Hierna startte ik hem Z2, dit ging moeizaam aangezien de wissels nog niet bevestigd waren.” Maar toen de combinatie de wissels onder de knie kreeg, vlogen ze ook deze klassen door. Ze rijden nu ZZ-Zwaar en de wissels zijn nu zelfs hun sterkste punt. “Ik heb twee instructrices, Niesette Haringsma en Kim Jacobi. Zij hebben allebei een andere kijk op de dressuur, waardoor Zander en ik een hele brede training krijgen.”

Mellanie is erg blij met het karakter van Zander. “Het is een ontzettend lief en braaf paard, hij doet alles voor me. Zijn valkuil is wel dat hij heel hard voor zichzelf is, hierdoor moet ik echt goed in de gaten houden of hij wel fit is. Onder het zadel is Zander soms liever lui dan moe, dan moet ik hem echt wakker houden.”

Het doel van Mellanie was om Z1 te worden met Zander, maar dat heeft de combinatie al lang gehaald. Haar ultieme droom is om Lichte Tour te rijden, zodat ze zo’n mooie slipjas mag dragen. “Maar die slipjas is ondertussen besteld hoor, want we hoeven nog maar een paar winstpunten te halen!”

PS: Heb jij ook een paard die een transformatie heeft ondergaan? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw paard in deze wekelijkse rubriek! Elke maandag vind je een nieuw transformatie online.

8. Zander training thuis 2 2010
2. Zander L1 dressuur 2010
4. Training 2012
9. Zander Heidemeer