Als je jonge paard het niet meer ziet zitten
Nieuws
Jonge paarden scheppen vaak hoge verwachtingen, ze geven je de kans om eindelijk je droompaard te bezitten. Toch kan de opwaartse leerspiraal van je jonge paard soms ineens een snoekduik nemen. Of dat nu alleen onder het zadel naar voren komt of omdat hij gewoon de hele tijd chagrijnig is, de boodschap is duidelijk: je jonge paard vindt dit werk verschrikkelijk. Wat ging er fout? Horse Channel legt het uit .
Paarden zijn best goed in het communiceren van hun ontevredenheid via lichaamstaal. Als je jonge paard zijn oren naar achteren doet zodra je met het halster aankomt of hij zich verschuilt in een hoekje van de paddock, dan weet je al hoe hij tegen het leven aankijkt. Als dit een plotselinge verandering is in zijn gedrag, laat je dierenarts dan checken of je paard geen last heeft van pijnlijke spieren, lichte kreupelheid of tandproblemen. Als gezondheidsproblemen eenmaal zijn uitgesloten, kijk dan opnieuw naar je trainingsprogramma. In al je moeite om het potentieel van je paard te halen push je hem misschien boven zijn huidige capaciteiten.
Te veel, te snel
Internationaal dressuurruiter- en trainster Lisa Wilcox heeft door de jaren heen genoeg waarschuwingssignalen gezien waaruit blijkt dat een paard fysiek overwelmd is. “Zwellingen op de benen en pijn in de rug”, staan bovenaan haar lijst. Daarna komen de veranderingen in de mentale houding van het paard. “Ik kijk in de ogen van het paard. Zijn ze groot en glimmend, of zijn ze dof en glazig als hij me ziet?”
Naast deze nadelige effecten kan een te zwaar werkprogramma ook gevolgen hebben voor de prestaties van het paard. Het is niet moeilijk om de paarden eruit te halen die gehaast naar de wedstrijdring zijn gereden.
“Als het gaat om een jong springpaard dat te snel te ver is gepusht, dan zijn de signalen vrij duidelijk”, vertelt springruiter- en trainer Lucy Stewart. “Ze worden snel in het parcours, haasten door de lijnen, dat zijn de typische symptomen. Net zoals algemene angst, wanneer het jonge paard ongerust lijkt over het werk. Persoonlijk denk ik dat een ander klassiek signaal is van een springpaard dat over zijn kunnen is gepusht, problemen zijn met galopwissels.”
Lucy vertelt hoe mensen met getalenteerde jonge paarden te snel in de wedstrijdring willen verschijnen. Het is natuurlijk niet gek dat je staat te popelen om je debuut te maken met je topper. Maar aangezien een verkeerde galop in het parcours de kans op een lintje een stuk verkleind, beginnen ze met het leren van wissels voordat het paard er klaar voor is. “Dat is waar de gaten in de training duidelijk worden”, aldus Lucy.
In plaats daarvan zou het jonge springpaard rustig aan moeten worden opgetraind en de hoogte van de hindernis alleen worden opgehoogd als het paard zich comfortabel voelt en het aan kan. “Het heeft geen zin om alleen maar hoger te springen omdat het kan. Een springpaard moet goed springen”, voegt Lucy toe.
Lisa Wilcox heeft een speciaal plan ontwikkeld waarbij de training naar elke klasse een jaar duurt. Ze staat bekend om haar geduld. “Het paard moet volledig in balans zijn en de oefeningen soepel doen voordat hij het jaar erop door mag naar het volgende niveau.” Over het teken dat een paard vooruitgang boekt zegt ze: “Als het paard gemiddeld een score rijdt van 70 procent op het niveau waarop we uitkomen, dan laat hij me zien dat hij begrijpt wat ik van hem vraag.”
Bron: Horse Channel