proef wedstrijd groeten jury halthouden
proef wedstrijd groeten jury halthouden

Juryblog: Wat wil die jury nou?

Nieuws

Je hebt de situatie ongetwijfeld eens meegemaakt. Op een wedstrijd klets je na afloop van je proef nog even gezellig na met vrienden, maar je vrolijke stemming slaat direct om in hevige teleurstelling zodra je je punten ziet. En dan dat commentaar erbij! Eigenlijk begrijp je er niets van. De proef ging toch best goed?

[caption id=”attachment_37780” align=”alignright” width=”250”] Jurylid Jorieke van Cappellen[/caption]

Gelukkig zijn er deelnemers die de moeite nemen om na afloop van de rubriek even bij mij te vragen hoe ik hun proef heb gezien. Op zo’n moment valt mij in de praktijk vaak op dat ruiters niet altijd helder voor ogen hebben wat er in een klasse nu precies van ze wordt verwacht. Zo hoor ik maar al te vaak: ‘In de klasse B hoeft mijn paard toch nog niet aan de teugel?’ Waar komt dat idee vandaan? Natuurlijk hoeft een B-dressuurpaard niet in volle oprichting door de baan, maar hij moet op zijn minst al tonen dat hij de hand van de ruiter wil opzoeken. Een paard dat zijn rug wegdrukt en de hand niet opzoekt is niet ontspannen, en daar kan ik geen punten aan kwijt.
‘En ik moet dan een laag cijfer geven en
ben vervolgens de boeman (-vrouw)’

Andere voorbeelden zijn de middendraf en het halsstrekken. Onderdelen die in de basisklassen enorm vaak verkeerd worden uitgevoerd. De middendraf begint vaak heel behoorlijk, maar negen van de tien keer vergeten ruiters om weer netjes de overgang terug te maken naar de arbeidsdraf, en rijden niet ver genoeg de hoek in. Zo jammer! Bij het halsstrekken gaan hup de teugels in een grote losse boog. Weliswaar daalt je paard met zijn neus tot op de grond, maar de verbinding is volledig weg. En ik moet dan een laag cijfer geven en ben vervolgens de boeman (-vrouw).

Boeman


Maar ik wil helemaal geen boeman zijn. Ik wil iedereen hartstikke graag hoge punten geven, want dan heb ik te maken met een fijn rijdende ruiter en een blij ontspannen paard. Maar dit kan alleen als ruiters ook goed begrijpen wat er precies van hen verwacht wordt. Hier ligt een taak voor jezelf als ruiter. Investeer in je kennis over goed dressuurrijden en proeven rijden. Zijn jij en je paard klaar voor het niveau? En hoe kan je instructeur hierbij helpen? Hij/zij traint je wel, maar hoe vaak oefen je het halsstrekken op een mooie ronde volte zoals het in de proef moet? Door hier aan te werken, kun je echt punten scoren!

Achten, negens en tienen


Omgekeerd mag de jury ook de hand in eigen boezem steken. Ook wij kunnen soms duidelijker uitspreken wat we nu van een B- of L2-combinatie verwachten. Ik werd na afloop van een door mij gejureerde L2-rubriek eens aangesproken door een tikkeltje boze amazone die niet begreep waarom ze zulke lage punten had gekregen.
‘Ook voor mij als jury is dat een leermoment’

Ik legde uit dat haar paard de gehele proef enorm gespannen was en dat ik, ondanks dat de combinatie geen gekke misstappen maakte, daar niet zomaar aan voorbij kon gaan. Dat begreep de amazone, maar ze gaf wel aan dat ze dit eigenlijk niet voldoende duidelijk terugzag op het protocol. Ook voor mij als jury is dat een leermoment. Dus ben je op een wedstrijd en heb je een vraag, spreek mij of een collega-jury vooral aan! Dan kunnen we aan beide kanten van het bordje C zorgen voor nog mooiere proeven.

Tips: Hoe kom ik er achter wat een jury van mij verwacht?



  • Een beetje theoretische zelfstudie kan geen kwaad! Lees het KNHS-dressuuurreglement over het doel en de algemene principes van de dressuur nog eens goed door. Daar staat bij per graad van africhting en per oefening het ‘ideaalplaatje’ beschreven. Neem deze kennis mee in je training en vraag natuurlijk je instructeur je te helpen.

  • Meld je bij een wedstrijdorganisatie om te schrijven bij een jury. Liefst natuurlijk de klasse die je zelf ook rijdt. Je zult zien dat er heel wat verschillen zijn in uitvoeringen van onderdelen. En met een beetje geluk tref je een bereidwillige jury die je op een rustig moment ook nog kan toelichten wat er nu wel en niet goed gaat. Super leerzaam!

  • Begrijp je niet waarom je dat lage cijfer op je protocol hebt gekregen? Ga niet klagen tegen iedereen, maar stap na afloop van de rubriek gewoon even naar de jury toe en vraag het. Misschien vind je dat wel een beetje spannend. Maar een jurylid is vaak maar al te graag bereid om jouw vraag te beantwoorden. Jij gaat er beter van rijden straks en daar wordt ook de jury weer blij van!








[handwritten]Jorieke van Cappellen is jurylid, amazone en werkt bij het tijdschrift Veeteelt. Ze studeerde dier- en veehouderij aan Hogeschool Van Hall Larenstein in Wageningen. In haar vrije tijd beleeft ze veel plezier aan haar paarden. Wendy (v. Onze Fons) brengt ze momenteel uit in de M-dressuur. Clothilde (v. Nabuur) geniet als ex-wedstrijdpaard van haar welverdiende pensioen. Jorieke’s motto om beter te leren paardrijden: ‘Wie wil winnen, moet eerst zichzelf verslaan’.[/handwritten]

 
jorieke van cappellen