waterslang
waterslang

Acht lespaarden die ieder kind in zijn leven tegenkomt

Nieuws

De kans bestaat dat je in jouw paardencarrière al heel wat paarden bent tegengekomen. Zo was er de vriendelijke ziel die zijn hoofd omhoog deed om je terug in het zadel te wippen als je loskwam, het knorrige oudje dat je leerde galopperen (je benen tegen de muur slaand), en het groene trainingsproject dat je eerste uitdaging - en eerste overwinning - werd. Horse Collaborative maakte een lijstje van paarden die iedereen kent. Weet jij nog wie wie was?1. De Grote Vriendelijke Reus
Klein kind, kleine pony is meestal een goede vuistregel. Maar sommige stallen zijn gezegend met een paard die je de kleinste ruitertjes kan toevertrouwen. Hij was het eerste paard waar je op zat aan de longe, hij was altijd braaf en ging nooit te hard. Als je hem vandaag de dag kon betalen om pizza te bestellen en op je kinderen te passen als jij weg bent, zou je dat nog doen ook.

2. De Pony BFF
Aan de andere kant van het spectrum was daar de pony die op gelijke hoogte staat met de kinderen, maar wat minder zicht van volwassenen nodig heeft. De kleinste pony op stal werd je beste vriend en jullie twee waren onafscheidelijk vanaf dag één (maar misschien had hij je achteraf af en toe wat minder willen zien). Je bracht uren door met het poetsen van je kleine vriend, terwijl je hem wortels voerde. Hij leerde je rechtop zitten en sturen en je liefde voor hem hield nooit op, zelfs niet wanneer je te groot voor hem werd.

3. De Galoppeerder
Linkergalop, rechtergalop, verkeerde galop, goede galop. Dit is de ervaring die de meeste ruiters meemaken als ze voor de eerste keer gaan galopperen. Het stap-draf-galopleerpaard van stal heeft je de fijne kneepjes geleerd, wat hij deed met een glinstering in zijn ogen. Vroeg je op het verkeerde moment om galop, met verkeerde hulpen of te lomp, dan gooide hij je zo op de grond. Keek je naar zijn schouder om te kijken in welke galop je zat (en niet waar je naartoe ging) dan ging hij harder - meestal richting de uitgang van de bak. Hij nam zijn taak als leerpaard zeer serieus en hij vond het nog leuk ook.

4. De Kruisjeskoning
De sprongen waren laag, de parcoursjes (twee keer rond over de hoefslag) waren niet moeilijk; maar ondanks dat had je tijdens je eerste springles het gevoel alsof je op een puissancemuur afging. Als de kruisjeskoning er niet was geweest, had zich vast een ramp voor gedaan. Deze betrouwbare partner kende het parcours, telde zelf de passen en deed nooit teveel moeite voor de sprongen. Als de afstand lang was en je uit het zadel raakte, deed hij zijn hoofd hoger en galoppeerde hij langzamer, om je weer op te vangen. Zo goed was hij.

5. De Gedisciplineerde
Elk kind wil de winnaar rijden, maar elk kind zou de Gedisciplineerde moeten rijden. Je instructeur zei vast elke dag dat je je hakken naar beneden moest drukken, je handen naar voren moest doen en je ogen open moest houden tijdens de sprong. Maar je luisterde natuurlijk maar half - totdat je haar reed. Dit paard luisterde mee met de instructeur en liet je elke keer voor je fouten betalen. Of het nu bokken was of stoppen net voor de sprong, ze leerde je het met harde hand. Als je voor de les te horen kreeg dat je op haar moest, schrok je je een ongeluk. Maar jaren later ben je haar dankbaar voor elke les, omdat je weet dat je nooit echt kon rijden tot je haar reed.

6. De Wedstrijdtopper
Dit paard is te vergelijken met een eenhoorn, als je geluk hebt groei je op in een stal waar hij bestaat. De Wedstrijdtopper heeft het allemaal gezien en gedaan en is beroemder op het wedstrijdterrein dan jij ooit zult zijn. Elke instructeur wil hem hebben en elk kind wil hem rijden. Hij is een ster geweest op het hogere niveau, hij vindt het geweldig om in de spotlights te staan en wint alles wat er te winnen valt. Als je hem op een of twee wedstrijden mag rijden, prijs jezelf dan gelukkig. Je zult niet alleen kampioen zijn, maar zal ook een naam maken voor jezelf. Dat is gewoon wat eenhoorns doen.

7. De Medestudent
Voor sommige trainers is de beste manier om de vooruitgang van hun groene paard te testen hem in te zetten in zijn lessen. Soms gaat dit goed, soms gaat het slecht. Maar het is een avontuur voor alle betrokkenen en de Medestudent heeft de vaardigheid om jou één belangrijke les te leren: hoe je een leider moet zijn. Een jong paard zelfvertrouwen geven is een een gevorderde vaardigheid en oefenen op een groen paard is een goede manier om hem te ontwikkelen. Als het goed gaat is het voor jullie allebei geweldig.

8. De Blijver
Eens in de zoveel tijd, als het harde werk klaar is, komt er een speciaal paard voorbij om je aan de belangrijkste les te herinneren: paardrijden moet leuk zijn. De Blijver is dat zeldzame dier dat geduld heeft en klaar is om samen met jou te groeien. Of je hem nu koopt of least, of haar gewoon een aantal keer in de week rijdt, je groeit naar het volgende niveau in de rij-carrière op de beste manier die mogelijk is: met een geweldige leraar aan je zijde.

Bron: Horse Collaborative 
pony bff
weigering
Schermafbeelding 2015-05-02 om 12.32.57
little-girl-102202_640