springen details
springen details

Springprobleem: mijn paard is zwaar op de voorhand

Nieuws

Wat doe je als je paard tijdens het springen en in galop zwaar is op de voorhand, waardoor je je balans verliest en je landing ongemakkelijk is? Cindy Hale, veelvoudig medaillewinnaar en jurylid, geeft aan Horse Channel tips om je paard lichter te krijgen op de voorhand.


Sommige paarden zijn fysiek ontworpen om wat zwaarder te zijn op de voorhand, de top van hun heup is hoger dan de schoft. Desondanks kunnen zelfs deze ‘neerwaartse’ paarden hun gedragenheid en balans verbeteren met specifieke trainingstechnieken.

Ten eerste moet je je paard leren om zichzelf te dragen. Hij heeft geleerd om op jouw handen te leunen voor steun en het is tijd om die slechte gewoonte te corrigeren. Wanneer het voelt alsof ze bergaf gaat in plaats van op, rijd dan een halve ophouding om haar gewicht te verplaatsen naar de achterhand - waar het thuishoort. Maak je romp lang en til beide handen op - niet terug - zodat ze ongeveer 15 centimeter boven de schoft zijn. Houd je been eraan om je paard voorwaarts te houden. Hij zal zijn hoofd misschien even omhoog doen, maar dat is prima. Beloon zijn lichtheid door het contact met de mond wat zachter te maken. Rijd voltes rond pylonnen of spring kleine sprongen in draf of galop. Vraag je paard tijdens overgangen, tempowisselingen en buiging steeds om van je hand af te gaan en zichzelf te dragen door middel van halve ophoudingen.

Als je paard eenmaal lichter is in je hand, zal hij meer balans hebben om te springen. Leg je focus op gymnastiserende oefeningen in plaats van enkel over hindernissen springen. Een basisvoorbeeld is het leggen van een balk voor en na een lage hindernis. Leg elke paal op een galopsprong (drie meter) van de hindernis. Als je deze oefening in draf doet, zullen de grondbalken je paard aanmoedigen om het gewicht meer op de achterhand te plaatsen en licht van voren te blijven. Houd wel in de gaten dat je jouw aandeel ook doet door je teugels los te houden en mee te gaan met je handen. Laat je paard zien dat er een betere manier is dan zwaar te worden op de voorhand.

Bron: Horse Channel 
6218801