handen detail teugels
handen detail teugels

Een goed entree is het halve werk

Nieuws

Het lijkt heel makkelijk: A-X-C binnenkomen in arbeidsdraf. Maar de praktijk leert dat er heel wat ruiters zijn die te vroeg, te laat of scheef wenden tijdens de opening of afsluiter van hun proef. Hoe krijg je een slingerende lijn recht? Dressuurinstructrice Sharon Biggs vertelt aan Horse Channel hoe je je proef goed begint.


Sharon: “Er zijn twee redenen waarom je niet recht binnenkomt. De eerste is puur en simpel: een ruiterfout. Waarschijnlijk time je je wending verkeerd. Het is een talent om de middellijn te raken en dat heeft veel oefening nodig, omdat het maken van een goede eerste indruk bij de jury belangrijk is. De middellijn is je eerste en laatste impressie, dus geef jezelf een vechtkans. Als je van buitenaf binnenkomt zorg er dan voor dat de letter C tussen de oren van je paard is. Houd je ogen de hele tijd op de letter gericht, als je naar beneden kijkt verschuift je gewicht en gaat je paard slingeren. Wanneer je je ogen op houdt en op een bepaald punt gericht laat dat de jury ook zien dat je een zelfverzekerde ruiter bent.”

“Een wending maken bij het binnenkomen kan lastiger zijn. In dit geval moet je de grootte van je wending goed kennen. En houd weer je ogen de hele tijd gericht op de letter C.”

“De tweede reden dat je wellicht een probleem hebt op de middellijn is omdat je paard wellicht niet luistert naar je draaihulpen of ze niet begrijpt. Bij het draaien gebruik je je binnenbeen en buitenteugel, wat zeer fundamenteel is voor verschillende dingen zoals wenden, balanceren en je paard recht houden. Het maakt niet uit wat als eerste komt, de been- of teugelhulp, maar de één moet altijd meteen door de andere worden gevolgd: lichte druk van het binnenbeen gevolgd door een licht kneepje in de buitenteugel en andersom. De hulp houdt maar kort aan en wordt herhaald als dat nodig is. Dit is een deel van de basistraining van je paard en als de fout bij hem ligt moet je terug gaan naar het prille begin en aan dingen werken als wendingen en wijken. Als hij deze dingen niet perfect beheerst, kan dat de reden zijn dat hij slingert op de middellijn. “

Bron: Horse Channel