detail manen
detail manen

Boeken lenen van de reizende paardenbibliotheek

Nieuws

Op Centraal-Java zijn er nog steeds bijna een miljoen mensen die niet kunnen lezen en schrijven. De 42-jarige Ridwan Sururi trekt met zijn paard Luna langs allerlei dorpjes. Het bijzondere is dat Luna tijdens die trektochten volgepakt is met tientallen boeken. Bij de mensen in het gebied staat Ridwan samen met zijn Luna inmiddels bekend als Kudapustaks, oftewel paardenbibliotheek, schrijft de BBC.


Afgelopen januari begon Ridwan met zijn reizende bibliotheek. Drie keer per week, op dinsdag, woensdag en donderdag, bezoekt hij een aantal scholen. Dorpsbewoners en de kinderen op de scholen hoeven niets te betalen voor het lenen van de boeken. “Ik houd van paarden en ook van deze hobby omdat het mensen helpt.”

Het idee voor de paardenbibliotheek kwam van een vriend en mede-paardenfan van Ridwan: “Hij had het idee om de paardenbibliotheek te beginnen. ik vond het een heel leuk idee, maar jammer genoeg had ik geen enkel boek. Toen stuurde hij me dozen vol”, vertelt Ridwan.

Naast zijn bibliotheek is Ridwan paardenverzorger van beroep. Geen van de drie paarden die hij verzorgt is van hem, ook Luna niet. “Luna was een wild paard, maar ik heb haar getemd. Ze heeft nog nooit iemand geschopt of gebeten en ze is heel lief met kinderen.”

Op het moment is Ridwan heel erg blij met zijn paardenbibliotheek. Toch hoopt hij ooit zijn eigen paard en bibliotheek te bezitten. “Ik hoop dat ik een kleine bibliotheek voor mijn huis kan hebben. Maar ik weet ook dat dat maar een droom is.”

Kijkt hier voor foto’s. 

Bron: RTL Nieuws
6269641