zweet
zweet

Let op voor uitdroging!

Nieuws

We willen in de zomer allemaal rijden maar het weer zorgt voor grote veranderingen bij onze paarden. Paarden houden hun lichaamstemperatuur voornamelijk onder controle door zweten. Paarden die doen aan endurance, eventing, flinke buitenritten, lessen rijden of zelfs gewoon in de volle zon staan lopen het risico op uitdroging en hitte gerelateerde ziekten, zelfs de dood in sommige gevallen. Horse Collaborative vertelt hoe het zit met het zweet.


Zweten zorgt voor grote verliezen van water en zout. Het waterverlies kan zelfs ongeveer 15 liter per uur zijn als er flink wordt gezweet en het paard verliest dan ongeveer 113 gram zout. Het natrium in zout (natriumchloride) is absoluut essentieel voor het lichaam van het paard om vast te kunnen houden aan normale waterniveaus.

Zonder voldoende natrium/zout zal het paard niet in staat zijn de normale hoeveelheid water in zijn lichaam te houden, hoeveel hij ook drinkt. Hydratatie vereist normale natriumniveaus om de juiste hoeveelheid water vast te houden.

De hersenen lezen het natriumgehalte in het bloed af om te bepalen wanneer een paard gestimuleerd moet worden om te drinken. Wanneer het waterniveau daalt en het natriumniveau stijgt, wordt het paard aangestuurd om te drinken. Maar voordat verschillen in water en natrium in het bloed te zien zijn, zal het lichaam alles uit het lichaam onttrekken wat nodig is om het bloed op peil te houden. Dit kan - en doet - leiden tot ernstige uitdroging voordat het te zien is in het bloed.

De gevolgen hiervan zijn onder andere slechte inspanningstolerantie, kramp, zichtbaar gewichtsverlies (eigenlijk waterverlies), een verhoogd risico op koliek en hitteberoerte. De zweetproductie kan verminderen. Sportpaarden en zogende merries hebben een bijzonder hoog risico.

Doe de knijptest van de huid om te testen op uitdroging. Pak een huidplooi op de hals vast en trek hem een stukje van het lichaam. Hij zou snel weer terug op zijn plek moeten vallen als je loslaat. Een meer betrouwbare test is het drukken van een vinger op het tandvlees boven de voortanden. De witte plek die dit vormt moet binnen 1,5 seconde of minder weer op kleur komen. Als de uitdroging erger wordt, begint de binnenkant van de mond kleverig aan te voelen. De urineproductie wordt minder en de urine wordt donker gekleurd.

Zorg ervoor dat je paard altijd de onbeperkte beschikking heeft over schoon water. Laat hem na het rijden zoveel drinken als hij wil. Zorg ervoor dat hij ook altijd de beschikking heeft over een zoutblok en voeg ook wat extra zout toe aan zijn eten. Als je paard per dag minder dan 1 procent van zijn lichaamsgewicht in hooi krijgt of een uur of meer per dag werkt, gebruik dan een product met elektrolyten dat tweemaal zoveel chloride en natrium en half zoveel kalium en natrium bevat.

Veel aandacht voor de  hydratatie van het paard is de belangrijkste factor bij het behoud van de gezondheid en prestaties in de zomer!

Bron: Horse Collaborative 

 
6279371