Buitenrijden
Buitenrijden

Tien pauzetips

Nieuws

Je rijdt al een aantal uren door het bos en je begint je billen onderhand wel te voelen. Tijd voor een welverdiende break! Hoe genieten jij en je paard optimaal van een pauze? En ervaart een paard een pauze ook echt als een pauze? Sportfysioloog Eric van Breda, gedragsdeskundige Marc Pierard en endurance-amazone Carmen Römer-Theunissen geven tips.
  1. Wanneer stop je voor de pauze? “Fysiek gezien heeft een ruiter niet echt een pauze nodig, tenzij het heel erg warm is”, vertelt sportfysioloog Eric van Breda. “Het beste pauzemoment is een half uur langer dan je normaal rijdt. Rijd je normaal een uur, dan neem je pauze na anderhalf uur.”

  2. Neem altijd wat te drinken mee, een zadeltas is dan ook handig. “Sportdranken zijn niet nodig, limonade volstaat prima”, zegt Eric.

  3. Wat ook in die zadeltas kan, is een droog T-shirt. Eric: “Mocht je onverwachts in een regenbui terechtkomen of heel erg veel zweten, dan is het fijn om je shirt te verwisselen in je pauze.” En dan vat je ook geen kou als je stil zit.

  4. Je hoeft in de pauze geen hele maaltijd naar binnen te werken. “Wat lichts is prima, zoals een mueslireep of banaan.” Endurance-amazone Carmen Römer-Theunissen zegt dat het op georganiseerde ritten prima is om een broodje of soep te eten. “Maar eet niet te veel, want dan krijg je er last van.”

  5. Als je wilt dat je paard optimaal van zijn pauze geniet, haal je het zadel eraf. “Wij poetsen de paarden altijd even en ze krijgen een nieuw sjabrak onder het zadel”, vertelt Carmen.

  6. “Als je het goed aanpakt, kan je paard ook zeker genieten van zijn pauze”, vertelt gedragsdeskundige Marc Pierard. “Als je zelf op een terras gaat zitten en je paard ergens kort vastbindt, zal hij het niet zo kunnen waarderen. Maar als hij de ruimte heeft en wat kan grazen, zal hij het heerlijk vinden. Ideaal gezien kun je ook het beste wat langer pauze nemen en het zadel eraf halen. Als het paard in een omheinde omgeving even los kan lopen, komt hij echt tot rust.”

  7. Ga niet meteen stil zitten na een lange rit, dan worden je spieren stijf. Om soepel te blijven kun je wat oefeningen op de plek doen. “Het kan fijn zijn om je laarzen even uit te doen”, aldus Eric. “Als je een langere rit maakt, is het misschien fijner om met chaps te rijden, omdat laarzen toch vaak erg strak zitten. Als je ze in je pauze uit doet kunnen je benen even ontspannen.”

  8. Geef liever geen krachtvoer in je pauze, tenminste niet op een redelijk korte rit. Als Carmen een wedstrijd rijd van 160 kilometer krijgen de paarden tussendoor wel wat krachtvoer, maar minder dan thuis. Marc vindt dat je beter vezelrijk voedsel kunt geven, zoals gras of hooi. “Als je voer met veel suiker geeft, zorgt dat voor meer maagzuur, dat gaat klotsen in de galop. Gras en hooi absorberen maagzuur, dat anders de maagwand van je paard aanvalt.”

  9. Zorg ervoor dat je paard een positieve associatie heeft met de pauze. “Bouw het rijden langzaam af voor je aan je pauze begint en warm daarna ook langzaam weer op”, adviseert Marc. “Als je paard ineens weer flink aan de gang moet, associeert hij zijn pauze op ten duur met iets vervelends.”

  10. Zoek een plek op in de schaduw. Marc: “Zet een paard niet in de volle zon of in de tocht, zoek een plek op waar hij zich goed voelt.”

grazen
6342551