Halthouden
Halthouden

Help, mijn paard... staat niet vierkant bij het halthouden

Nieuws

Bij het halthouden hoort een paard zijn gewicht over vier benen te verdelen. Voor echt hoge punten is ‘vierkant’ het toverwoord. Daarbij staan voor- en achtervoeten op gelijke afstanden evenwijdig naast elkaar. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Bit-redacteur, instructeur en jurylid Tessa van Daalen helpt je op weg.


Vierkant halthouden ziet er niet alleen fraai uit, het is ook de beste uitgangspositie. Vanuit die houding is een paard klaar om meteen weer voorwaarts te gaan, zonder dat er één been bijgehaald hoeft te worden. Er is zo min mogelijk balansverstoring. Voordat je kunt gaan werken aan vierkant halthouden is het eerst belangrijk dat de hulp voor halthouden goed is bevestigd. Dat klinkt misschien vanzelfsprekend, maar veel ruiters geven onbewust verwarrende hulpen of zijn niet altijd even consequent. Denk eens na over welke hulp jij gebruikt voor halthouden. Doe je alleen iets met de teugel of ook met je lichaam? En weet je zeker dat je het altijd op dezelfde manier aangeeft? Op zich zou alleen het iets meer druk geven op beide teugels en weer loslaten genoeg moeten zijn. Er zijn ook ruiters die daarbij hun romp oprichten en zich daarmee zwaarder proberen te maken. Dat kan allemaal, als je maar niet tegelijk een hulp voor ‘voorwaarts’ geeft. Denk ook eens na over het verschil in hulp voor halthouden of alleen iets langzamer gaan in de gang waarin je rijdt.

Als de ‘ho’ is bevestigd, ga je letten op de manier waarop je paard loopt. Draagt hij zichzelf of leunt hij voorover op jouw handen? In dat laatste geval kun je het halthouden oefenen tot je een ons weegt, maar ‘landt’ het paard iedere keer uit balans, waardoor hij eigenlijk wordt ingehaald door zijn eigen achterkant. Dan heeft het meer zin om te werken aan het horizontale evenwicht, bijvoorbeeld door te schakelen in draf. Paarden die altijd naar één kant wegstappen in het halthouden, verliezen hun balans. Let op in de overgang dat je zelf niet naar die kant wegzakt. Oefen de rechtgerichtheid door je paard soepeler te maken naar beide kanten. Ga een paar keer halthouden op de hoefslag, zodat je paard niet opzij kan.

Als een paard in evenwicht loopt, is het belangrijk dat hij voldoende actief is. Als je steeds bij moet drijven om het tempo te onderhouden, is de kans groot dat hij in de overgang naar halt net niet actief genoeg met zijn achterbenen naar voren doortreedt. Ook hiervoor helpt het om te schakelen in draf.

[row]

[eight]

Heb je de balans en de activiteit onder controle, dan is het belangrijk dat je een paard niet overvalt met je hulpen. Zorg voor een subtiele afstemming, zodat je zo weinig mogelijk hulp nodig hebt. Let ook goed op je eigen houding. Veel ruiters hangen achterover, vooral in de overgang terug. Door dat schrap zetten span je je rugspieren en kan daar de beweging van het paard niet worden opgevangen. Maar hoe kan hij nou soepel zijn, als jij je rug vastzet?

Daarna komt het aan op een stukje consequente africhting, die je lastig in je eentje bereikt. Het is dan namelijk belangrijk om je paard echt iedere keer als je gaat halthouden vierkant neer te zetten. Dus staat hij er met één been iets naast, corrigeer dat tot hij wel vierkant staat. Dat is soms moeilijk te voelen, dus je hebt iemand aan de kant nodig die je daarop attendeert. Gelukkig vergt het geen zwaar rijkunstig inzicht. Zelfs zonder verstand van paarden kan iemand zien of de benen precies recht naast elkaar staan. Als je je paard altijd en overal leert dat vierkant de enige juiste manier van halthouden is, gaat hij uit zichzelf zo staan. Maar dan moet je het wel echt altijd zo doen, dus ook als je even stopt om iets aan te pakken, je zweep weg te leggen of voor je gaat afstijgen. Het werkt niet als het de ene keer wel moet en de andere keer niet.

Tessa van Daalen is redacteur van Bit en auteur van verschillende paardenboeken. Daarnaast is ze actief als dressuuramazone, instructeur en jurylid. Ze heeft veel ervaring in het oplossen van rijkunstige problemen. Door haar werk mag ze regelmatig bij bekende ruiters en trainers meekijken. Ook dat levert veel inspiratie op voor het omgaan met rijproblemen.


 

Tips ter verbetering:



  • Zorg dat de hulp voor ‘ho’ goed is bevestigd

  • Werk aan het horizontale evenwicht en de rechtgerichtheid

  • Je paard moet actief zelf voorwaarts blijven

  • Probeer met zo weinig mogelijk hulp halt te houden en let op je zit

  • Wees consequent: zet je paard altijd en overal vierkant neer