proef wedstrijd groeten jury halthouden
proef wedstrijd groeten jury halthouden

Psyche: omgaan met teleurstelling

Nieuws

Sanne Beijerman is sportpsychologe, Grand-prix dressuuramazone en instructrice. Iedere maand nemen we samen met haar een mentaal probleem, dat je tijdens het rijden of in de omgang met je paard tegen kunt komen, onder de loep. Deze keer bespreken we hoe je het beste kunt omgaan met teleurstelling, bijvoorbeeld als je wedstrijd niet verliep zoals je hoopte.



Herkenbaar gevoel?


Je hebt keihard getraind voor een wedstrijd maar bij het zien van je protocol voel je de teleurstelling. Je punten vallen tegen, ook al vond je je proef zelf best lekker gaan. Je denkt: waar doe ik het voor? Herken je dit? Vast wel, want het gebeurt iedere wedstrijdruiter weleens. Ook Sanne kent dit gevoel. Ze vertelt: “Teleurstelling op een wedstrijd is heel herkenbaar, ik heb het zelf ook vaak genoeg ervaren. Het is enorm balen als je niet de punten krijgt waar je op hoopte. Zo’n gevoel van teleurstelling is heel normaal en gezond, natuurlijk wil je goed presteren. Vanuit de sportpsychologie is het vooral belangrijk goed voor ogen te houden wat jij zelf aan je resultaat kunt doen. Je paard, je proef en je voorbereiding heb je zelf in de hand; wat de jury daarvan vindt en tegen wie je rijdt, daar kun je niets aan doen. Als je dat voor ogen houdt, haalt dat al een stukje van je nare gevoel weg. Zorg dat jij alles goed voor elkaar hebt en laat de rest los.”

Balen mag!


Maar, benadrukt Sanne, balen mag best. Je hebt je paard uitgebreid gepoetst, gevlochten, bent er de hele week al druk mee geweest. Natuurlijk is het dan jammer als het resultaat tegenvalt. Het is alleen belangrijk om niet in dat negatieve gevoel van de teleurstelling te blijven hangen. “Je mag best een uur of twee even flink mokken, maar haal daarna je lach weer tevoorschijn. Boos worden op je paard of op de jury is natuurlijk nooit een optie. Na een korte tijd flink balen wordt het tijd je af te vragen: wat moet er veranderen? Natuurlijk is dit makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer je emoties hier even aan de kant te zetten. Ga terug naar die invloedsfeer, wat kan ik hier zelf aan doen? Dit geldt natuurlijk voor het rijtechnische deel, maar ook mentaal. Je kunt bijvoorbeeld tot de conclusie komen dat je best een fijne proef gereden hebt, maar als je echt wil scoren, je nog net iets verder moet trainen en dus tijd nodig hebt. Gebruik het in ieder geval altijd in je voordeel: wat leer je hiervan? Misschien moet je korter of juist langer losrijden of misschien wel je verwachtingen bijstellen.”

Leermoment


De praktische oplossing om beter om te gaan met teleurstelling ligt dus in de focus op je eigen ontwikkeltraject, want dat heb je in de hand. Sanne legt uit: “Het is belangrijk je focus af te halen van je resultaten, je punten en je lintje. Kijk naar je lange termijndoel. Vaak zijn slechte uitslagen juist heel goed voor dit lange termijndoel. Je leert er namelijk enorm veel van. Dan moet je het natuurlijk wel op de goede manier gebruiken, als leermoment. Als je dat niet doet, is het inderdaad een ramp dat je niet gewonnen hebt. Daar wordt het niet leuker van en het zal je zeker niet helpen de volgende keer wel goed te scoren. Zet je teleurstelling dus om in positiefs, put er motivatie uit om jezelf te verbeteren.”

Tips om te leren omgaan met teleurstelling:



  • Wordt nooit boos op je paard of op de jury maar bedenk wat jij de volgende keer beter kunt doen.

  • Balen mag, maar blijf er niet in hangen. Twee uur mokken en hup: door!

  • Blijf je realiseren dat paardrijden je hobby is. Het is ook leuk om een gezellige wedstrijddag te hebben. Je bent lekker met je paard op pad, kunt goed oefenen en bent met je hobby bezig.

  • Doorzettingsvermogen is natuurlijk goed, maar sta ook open voor verandering. Op concours zie je veel mensen die vastzitten in hun eigen overtuiging dat ze het goed doen, maar dat helpt je niet verder. Probeer bijvoorbeeld eens een les van een andere instructeur, fysieke training of zitlessen.

  • Probeer ook te genieten van je paard, dat helpt hem namelijk ook. Hij krijgt jouw (negatieve) emoties echt wel mee en dat is alles behalve bevorderlijk. Paardrijden is leuk!

961213347_ABFweb