melanoom melanomen
melanoom melanomen

Vaccin ontwikkeld tegen melanomen

Nieuws

Een vaccin dat is ontwikkeld om melanomen bij paarden aan te pakken heeft veelbelovend resultaat geboekt in een Duits onderzoek, meldt Horsetalk.


Aan het onderzoek deden 27 schimmels mee die leden aan melanomen. De paarden werden vanwege immunisatie de twee weken voor het onderzoek niet behandeld.

Volgens Jessika Cavalleri en haar collega’s kan een DNA gebaseerd vaccin een veelbelovende therapeutische aanpak tegen melanomen hebben, het heeft namelijk ook al succes gehad en een immunologische reactie veroorzaakt bij andere getroffen diersoorten en bij gezonde paarden.

De paarden met melanomen werden verdeeld in drie groepen en kregen verschillende therapieprotocollen, die allemaal DNA bevatten dat gecodeerd is voor paarden IL-12 en IL-18. Ze kregen deze samen met of humaan glycoproteïne (HGP) 100 of humaan tyrosinase (hTYR), afhankelijk van de groep. Zowel HGP en hTYR bleken het effect van het vaccin niet te verhogen.

De paarden kregen het vaccin in de spieren op dag 1, 22 en 78. Een geselecteerd melanoom op elk paard werd ook behandeld met een injectie rechtstreeks in de tumor. Bij elk paard werden tot de negen melanomen gemonitord.

De onderzoekers, waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift BMC Veterinary Research, vonden een significante afname van het volume van de tumor bij de paarden na 120 dagen. Ze beschreven het als het eerste klinische verslag over een systemisch effect tegen melanomen bij paarden na een behandeling met DNA vectoren.

De paarden stonden drie dagen na elke injectie op de kliniek. Het vaccin bleek veilig en goed getolereerd. De enige constante abnormale bevinding was een stijging in lichaamstemperatuur op de dag na injectie.

De melanomen werden voor elke injectie onderzocht en op dag 120. Alle metingen werden drie keer gedaan. In totaal werden 136 melanomen onderzocht, de onderzoekers vonden een volumeafname van 28,5 procent.

Bron: Horsetalk 
6415791