140519082_ABFweb
140519082_ABFweb

Grévy zebraveulen geboren in Artis

Nieuws

Sinds vorige week is dierentuin Artis een mooie bewoner rijker. Er werd daar namelijk een Grévy zebraveulen geboren. Dat is goed nieuws, want Grévy zebra’s worden met uitsterven bedreigd. Het hengstje rent inmiddels al vrolijk rond op de Amsterdamse Savanne.Koliek


Dierverzorgers van de dierentuin zijn extra blij met de geboorte van dit zebraveulen, omdat in april van dit jaar twee volwassen zebra’s vlak na elkaar overleden. Een hengst bleek aan koliek te zijn gestorven en een merrie, die in januari al een veulen ter wereld bracht, kreeg kort daarna dezelfde symptomen. Met man en macht probeerden dierenartsen, samen met experts van buitenlandse dierentuinen, haar te redden. Na een infuus knapte de merrie op maar helaas overleed ze later toch.

Een zebra heeft, net als een paard, één maag en een lang en complex darmstelsel. Het verteren van voedsel verloopt daardoor extra ingewikkeld. Gelukkig maken beide veulens het goed. Het oudste veulen -ook een hengst- was al redelijk gewend aan vast voedsel toen zijn moeder in april plotseling overleed. De kudde heeft hem liefdevol opgenomen. In totaal leven er nu negen zebra’s in Artis.

Bedreigd


In het wild komen er steeds minder van deze zebra’s voor. De soort wordt met uitsterven bedreigd omdat hun leefgebieden in Kenia en Ethiopië steeds kleiner worden en ze concurreren met ander vee om waterbronnen. Ook wordt er op ze gejaagd om hun huid en vlees. Om de soort te behouden is er een Europees fokprogramma en een internationaal stamboek, waaraan Artis meewerkt.

Bekijk hier een foto van het veulen en zijn moeder.

Bron: Horses/Artis
6430361